Modificari legislative la final de an

19 decembrie 2019

Nu este o surpriza pentru nimeni probabil ca finalul de an vine mereu cu modificari legislative, mai ales cand am trecut si printr-o campanie electrorala si avem si un nou Guvern. Sunt multe subiecte si proiecte in discutie in Guvern si Parlament, unele au fost adoptate dar inca nepublicate in Monitorul Oficial, altele sunt inca in discutii, altele intoarse la comisii.

Timp mai este destul pana la finalul anului 😊 . Sa vorbim putin despre cateva dintre ele, sa stim la ce ne asteptam atunci cand revenim din vacanta de Craciun, atat de meritata de noi toti.

Avem de la 01 ianuarie 2020 un nou salariu brut minim pe economie, de 2230 lei,  pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna. Pentru salariatii incadrati pe functii care necesita studii superioare, cu vechime de minim 1 an in domeniul studiilor superioare, salariul minim ramane acelasi, adica 2350 lei.

Ramane de vazut daca se vor modifica si grilele de deduceri personale de baza sau vor ramane tot aceleasi valabile de la 01 ianuarie 2018, cand salariul brut minim era de 1900 lei.

Modificarea salariului minim de la 01 ianuarie 2020 a fost facuta prin Hotararea de Guvern nr.935/2019, publicata in Monitorul Oficial nr.1010/16.12.2019.

Nu uitati sa verificati daca aveti salariati care necesita acte aditionale ca urmare a modificarii salariului minim brut, fie ca sunt cu norma intreaga fie cu norma partiala.

Exista pe site-ul Ministerului de Finante si un proiect privind Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 si care prevede stabilirea castigului mediu brut  pentru anul 2020 la suma de 5429  lei. Ca urmare a acestui lucru, ajutorul de deces al asiguratului sau pensionarului va fi de 5429 lei, iar al unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, va fi de 2715 lei.

Asteptam sa fie promulgata si sa apara in Monitorlul Oficial si modificarea care prevede eliminarea taxarii suplimentare pentru contractele part-time.

Zilele acestea au mai fost votate in Parlament si modificari aduse legii societatilor comerciale, unele poate surprinzatoare, dar care bucura pe toti: eliminarea restrictiei unei persoane de a fi asociat unic doar intr-o singura societate, eliminarea restrictiei cu functionarea mai multor firme la aceeasi adresa (sediu) daca nu erau alocate cate o camera/incapere pentru fiecare; eliminarea acordului vecinilor pentru declararea sediului social. Evident, din prudenta, ne bucuram cu retinere pana nu vedem aceste modificari promulgate de Presedinte si publicate in Monitorul Oficial.

Mai sunt discutii si legate de TVA: scade sau nu cota generala de la 01 ianuarie 2020 de la 19% la 16%? Se pare ca raspunsul il vom afla anul viitor. Zilele trecute, in urma discutiilor din Parlament, proiectul a fost retrimis la comisii.

Sa amintim ca asteptam de luni de zile o decizie finala privind eliminarea splitului TVA? 😊

O ultima modificare propusa de Guverm intr-un proiect de masuri fiscal-bugetare se refera la prorogarea pana la 31. Decembrie 2020 a obligatiei de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale in cazul operatorilor economici care au aparate comerciale. Amintim ca termenul limita era 31.12.2019.

Cel mai probabil, asa cum suntem obisnuiti, in ultimele zile ale anului ( 27, 30, 31  decembrie) vom avea noutati in Monitorul Oficial, in general adopatate de Guvern prin Ordonanate de Urgenta. Nu putem decat sa speram ca vor fi numai surprize placute.

Cele mai multe dintre modificarile amintite ne impacteaza pe toti, fie ca suntem producatori software, fie ca utilizatori. Asa ca, sa avem cu totii Sarbatori fericite, sa ne odihnim si sa ne incarcam bateriile!

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO