PFA sau SRL, care este cea mai buna optiune? Sfatul CIEL Romania

2 iulie 2018
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Atunci cand vrei sa incepi o afacere, cu siguranta vei pune in balanta ce forma de organizare este mai avantajoasa pentru tine: PFA sau SRL? … mai ales ca in ultima perioada ne-am lovit din ce in ce mai mult de schimbari legislative.
Ne place sa fim alaturi de antreprenorii aflati la inceput de drum! De aceea, o lasam pe Roxana Epure, Managing Partner CIEL Romania, sa ne prezinte care sunt avantajele, dar si dezavantajele pentru fiecare dintre acestea:

„De cand cu schimbarile pe taxele aplicabile la PFA, tot auzim intrebarea: Cum e mai ok, PFA sau SRL?
Asa ca ne-am informat si am realizat o comparatie, astfel incat sa fie cat mai usor de inteles pentru voi.

Sa presupunem ca aveti un SRL fara salariati, cu o cifra de afaceri de 150,000 lei pe an si ca ati avut cheltuieli cu activitatea firmei de 50,000 de lei tot anul, fara impozitul pe venitul micro-intreprinderilor.

Impozitul pe venitul micro-intreprinderilor este 3% si se aplica la cifra de afaceri anuala, adica la cei 150,000 de lei. Profitul la finalul anului este cel de mai jos:
150,000 – 50,000 (cheltuieli) – 4,500 (impozitul pe venit) = 95,500 lei
Sa presupunem ca vreti sa distribuiti in dividende aceasta suma in totalitate.

Pentru PFA prespunem ca aveti venituri sau incasari totale de 150,000 de lei pe an, din care scadeti cheltuielile cu activitatea de 50,000 de lei. In acest caz, veniturile impozabile sunt de 100,000 de lei pentru care am calculat taxele de mai jos:

Bineinteles ca sunt avantaje si dezavantaje pentru ambele alternative:
Avantaje:
SRL
– taxele putin mai mici, dar nu uitati ca se vor adauga cheltuieli cu contabilul si nu numai
– imagine, sunteti freelancer

PFA
– puteti folosi banii in interes personal si in timpul anului, nu e necesar sa asteptati pana la sfarsitul anului fiscal pentru a putea sa distribuiti dividendele
– costurile administrative mai mici

Dezavantaje:
SRL
– taxele administrative mai mari
– puteti folosi banii din incasari doar dupa repartizarea dividendelor, la sfarsitul anului fiscal

PFA
– in contextul trendului ultimilor ani, din punct de vedere fiscal, este instabil.”

Ambele categorii au avantaje si dezavantaje, recomandarea noastra, a echipei CIEL Romania, este sa alegeti forma de organizare care se potriveste cel mai bine necesitatilor companiei pe care vrei sa o infiintezi si cifrei de afaceri pe care o estimezi.

Stim ca este greu sa fii un anteprenor aflat la inceput de drum, de aceea am creat pachetul CIEL Solutia pentru afaceri noi care te va ajuta sa iti cresti afacerea in siguranta si sa ai in permanenta control, dar si mobilitate.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre