Redirectionare 2% din impozitul pe venit – care este procedura?

In contextul in care statul nu-si face datoria asa cum ne-am dori, de la constructia de spitale si pana la ingrijirea copiilor defavorizati, multi dintre noi au decis sa sprijine direct cauzele in care cred, folosind redirectionarea a 2% din impozitul pe venit.

Mecanismul prin care putem sa facem acest lucru este foarte simplu: completam o hartie cu cateva date si o trimitem cui trebuie. Partea interesanta este ca banii care ajung la acele entitati nu-i oferim din propriul buzunar, ci din cei datorati statului.

Redirectionare 2% din impozitul pe venit

Persoanele salariate cu contract individual de munca (asadar au un venit impozitat de stat – impozit pe care il plateste angajatorul in numele salariatului) pot redirectiona 2% din impozitul pe venit catre organizatiile nonprofit (asociatii, fundatii, ong-uri) sau parohii.

Procentul de 2% se calculeaza din impozitul pe venitul salarial al anului 2018 si se face de catre organul fiscal. Data limita de redirectionare a cotei de 2% a fost initial 15 martie 2019, acum termenul a fost prelungit pana pe 31 iulie 2019.

Posibilitatea de redirectionare a cotei de 2% o au si persoanele care au venituri impozabile din chirii, pensii, drepturi de proprietate intelectuala, activitati independente. Daca persoanele care obtin venituri din salarii si pensii vor completa formularul 230, celelalte vor completa declaratia unica.

Iata care este procedura

 • persoana fizica (cu venituri din salariu sau pensie) care doreste sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit va completa forularul 230, acesta poate fi descarcat de aici
 • sectiunile din formular care trebuie completate sunt urmatoarele:

  • I. Date de identificare a contribuabilului: se va completa numele, prenumele, adresa, iar in casuta imediat alaturata: CNP-ul, e-mail si numar de telefon
  • II. Se va bifa casuta care denota tipul de venit: din salarii sau din pensii
  • III. Destinatia sumei reprezentand 2%: se va completa cu datele institutiei nonprofit sau a unitatii de cult, mai precis denumirea (Fundatia XYZ), codul de identificare fiscala (CIF) – dat fiind ca nu este platitor de TVA nu va avea RO in fata, asadar doar seria de cifre si, nu in ultimul rand, contul bancar (IBAN); aceste date sunt furnizate de institutia beneficiara, de regula aceasta pune la dispozitie exemplarul formularului 230 cu datele organizatiei deja completate

  • IV. Destinatia sumei reprezentand 3,5%: se completeaza doar in cazul in care organizatia se incadreaza la procentul de 3,5% si, la fel, vor fi precizate datele institutiei: nume, CIF, IBAN
  • V. Date de identificare ale imputernicitului: se completeaza doar daca formularul este scris de imputernicitul desemnat de contribuabil
  • la final, in casuta corespunzatoare persoana va semna.

Nota: persoana care completeaza formularul nu trebuie sa faca niciun calcul legat de cat inseamna 2% din impozitul pe venit. Organul fiscal va calcula si va vira suma in functie de venitul realizat.

 • dupa ce a fost completat formularul 230, persoana poate alege sa o preda asociatiei/fundatiei/ong-ului, aici se vor colecta toate formularele si un reprezentant al institutiei le va depune la ANAF
 • o alta varianta este ca persoana sa se prezinte personal la Administratia Financiara pentru a depune formularul sau poate alege varianta online, prin serviciul Spatiul Privat Virtual; o optiune este si la oficiul postal (prin scrisoare recomandata).

 Ce trebuie sa mai stii:

 • in anul 2018 a fost schimbata modalitatea de calcul a sumelor de bani ce pot fi directionate, daca inainte era prezenta in formular doar sectiunea pentru procentul de 2%, acum este inca o sectiune pentru directionarea a 3,5% din impozitul anual:
  • 2% – pentru entitatile nonprofit care sunt infiintate si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult (inclusiv parohii)
  • 3,5% –  pentru entitatile nonprofit si unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale, acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat
 • daca formularul tau a fost depus de reprezentantul ONG-ului, vei primi din partea ANAF o scrisoare de notificare prin care iti confirma ca ai directionat suma de 2% sau 3,5% catre acea organizatie

Este o masura de precautie impotriva posibilelor fraude, daca informatia corespunde cu alegerea ta nu trebuie sa faci nimic. In cazul in care nu ai optat pentru a vira impozitul anual pe venit sau ai optat pentru o alta organizatie decat cea mentionata in scrisoare, va trebui sa comunici acest lucru organului fiscal in maxim 30 de zile.

 • nu pot redirectiona cei 2% sau 3,5% persoanele care sunt scutite de plata impozitului sau cele care au fost in concediu pentru ingrijirea copilului in 2018.

Cererea pentru directionarea impozitului pe venit se completeaza simplu si rapid, in aproximativ patru minute, iar odata depus formularul (pana la data de 31 iulie), suma va fi virata catre ONG-ul in cauza in cel mult 90 de zile.


Autor : CIEL Romania