Roxana Epure, CEO CIEL Romania: “Rezultatele de exceptie se obtin prin colaborare”

24 septembrie 2019

Sursa: Mananger Express

CIEL Romania este o firma producatoare de softuri pentru afaceri si de contabilitate, infiintata in anul 1992. Anul acesta, CIEL este in topul afacerilor de software din Bucuresti, conform bilantului din 2018. La ora actuala, compania are 55 angajati si, la sfarsitul lui 2018, o cifra de afaceri de 1,2 milioane de euro. De zece ani, Roxana Epure, CEO CIEL Romania, careia i-am luat interviul pe care il puteti citi mai jos, se afla la carma acestui important jucator pe piata de software.

Aveti studii de psihologie, sociologie, istorie. Adica, la baza, aveti o formatie umanista. Cum se explica, in acest context, faptul ca lucrati in domeniul tehnic?

Mi-am inceput cariera cu proiecte sociale. Am sesizat acolo ca partea administrativa nu sustinea eforturile uneori supraomenesti ale oamenilor care isi doreau sa faca bine. Ba le lipseau banii, ba organizarea. Si pentru ca nimeni nu se ocupa de asta, m-am bagat eu. A fost doar un pas mic spre trecerea de la implicarea in proiecte de ONG la implicarea si apoi conducerea unor echipe din business, dar si a unor organizatii.

Cand s-a produs switch-ul si ce imprejurari l-au determinat?

In business, am inceput cu turismul, mai precis e-turism. Lucram cu internetul, cu echipa si cu clientul. Mi-am dezvoltat abilitati de relationare cu oamenii, am crescut cate un pic ca manager, am inceput sa vad ce inseamna un lider si de ce il urmeaza sau il abandoneaza oamenii. Cu timpul, am trecut spre dezvoltare de produse personalizate. Mi-am dat seama ca imi place sa-mi folosesc creativitatea, capacitatea de a inova si sa ofer clientilor mai mult decat credeau ei ca se poate.

Spuneti-ne cateva lucruri despre CIEL Romania. Cum s-a nascut, ce incepuri are si care au fost momentele-cheie in evolutia companiei?

Pentru mine, CIEL a fost a doua provocare irezistibila. Nu mai lucrasem in IT, nu stiam mare lucru despre industria asta care era inca foarte tanara, dar am profitat de sansa oferita de catre proprietarul de atunci al afacerii, aceea de a ii reorganiza operatiunile. Mi-am bagat nasul peste tot, am stat mult in backoffice, printre programatori, ca sa inteleg ce poti face scriind cod. In paralel cu dezvoltarea softurilor pentru antreprenori, am construit de-a lungul timpului mai multe echipe de programare, de suport, tehnice, de customer service si de project management. Sunt mandra ca astazi putem sa oferim pietei un ERP suplu, modern, prietenos, personalizabil pe fiecare industrie la a carui constructie am contribuit direct.

Chiar daca ati lucrat in industrii foarte diferite (IT, turism, servicii), declarati ca ramaneti loiala acelorasi valori. Care sunt acestea?

Cred in oameni, le acord incredere si libertate de actiune, cu conditia sa-si respecte angajamentele luate. Invat mereu si ii incurajez pe cei din preajma mea sa-si pastreze vie curiozitatea, setea de cunoastere. Am convingerea ca rezultatele de exceptie se obtin prin colaborare.

Ascult mereu ce au de spus clientii, fac tot posibilul sa le usurez viata, sa le rezolv problemele cat mai rapid, atunci cand apar. Nu am stare, inovez mereu atat produse, cat si procese organizationale, sisteme informatice sau functiuni, astfel incat totul sa functioneze cat mai simplu, suplu si flexibil. Recunosc meritele colaboratorilor mei, incurajez performanta, ma straduiesc sa refuz mediocritatea.

Valorile personale coincid cu cele ale CIEL?

Sper ca da. CIEL isi doreste sa fie un partener de nadejde pentru toti cei care-i folosesc produsele sau serviciile. Ne propunem sa oferim un ERP care sa simplifice deciziile de business si sa asiguram suport de cea mai buna calitate. CIEL isi dezvolta permanent angajatii, ofera un mediu de lucru relaxat, prietenos, incurajeaza si premiaza performanta exceptionala.

Cum sunteti, ca manager? Cum v-ati caracteriza stilul de conducere?

Ma concentrez sa-mi ating tintele, imi dezvolt echipele si managerii, cladesc o cultura a performantei. Gestionez informatia mai degraba deschis si transparent. Descurajez barfa, conflictul neproductiv, somnul de auto satisfactie sau auto admiratie. Incerc sa devin mai putin directiva, sa deleg mai mult, sa dau oamenilor valorosi mai multa independenta in rezolvarea proiectelor de care raspund.

Pe cati dintre angajati ii cunoasteti personal?

Imi cunosc toti angajatii. Avem o bucatarie unde mananca toata lumea si unde se poarta discutiile informale cand este urat afara. Tinem sedinte periodice cu fiecare departament si am discutii individuale care includ toata echipa.

Cum arata o zi tipica, din viata dvs. de sef?

Sunt deja cativa ani de cand ma uit atent la program, astfel incat sa nu ma eternizez la birou, sa fac sport, sa-mi ramana timp pentru hobby-uri si sa ajung acasa destul de devreme ca sa ma pot juca cu Zia, fiica mea, si sa discut cu Dan, sotul meu. Citesc, scriu, merg la concerte, am un grup de prieteni dragi cu care iesim periodic sa ne distram. Prin urmare, ziua mea tipica este un amestec de cate putin din toate cele enumerate mai sus, in diverse proportii.

In calitate de CEO, cat de mult va implicati in activitatea de resurse umane? In ce anume?

In industria noastra, priceperea in HR este vitala. Ma implic serios in creionarea strategiei de resurse umane. Corelez periodic organigrama cu etapa in care se afla firma. Colaborez cu colega mea specializata in HR la construirea profilurilor angajatilor-cheie. Fac parte din echipa care deseneaza si actualizeaza sistemul de urmarire si recompensare al performantei. Sunt in grupul care stabileste traseele de cariera, succesiunea, nevoile de dezvoltare ale fiecarui profesionist si programele de training la care va participa acesta. Nu-mi bag mai deloc nasul in zona de legal sau de compliance, dar sunt atenta sa nu facem greseli.

Care dintre liniile de business va solicita cel mai mult?

Am ales sa ma implic direct in conducerea cate unei linii de business, pe rand. Chiar acum ma concentrez pe echipa si procesul de vanzare. Am schimbat modul in care ne uitam la piete, am trecut la un CRM nou, mai complex, redesenam tintele pe clienti, industrii, nevoi strategice. Impreuna cu oamenii de la marketing, facem eforturi sustinute sa comunicam mai clar cu cei care pot sa-si eficientizeze businessul folosind solutiile noastre.

Ati asimila sedintele cu birocratia?

Nu, deloc. Sedintele sunt ocazii de comunicare transparenta. Facem lunar sedinte “fulger” cu toti angajatii. Sau sunt ocazii de “dospit” idei bune si noi: sedintele pe echipe stabilesc solutii sau inlatura blocaje, ii releva managerului unde lucrurile nu merg fluid si unde sa intervina. Sedintele sunt utile, cu conditia sa nu se lungeasca prea mult, pentru ca atunci obosesc si nu lasa loc destul operationalului.

Ce semnificatie / rol atribuiti cifrelor, in conducerea unei afaceri?

Nu cred ca poti fi in control sau poti planifica crestere fara analiza pe cifre, la fel cum nu poti controla riscurile in afacerea ta fara analiza cifrelor. Doar planificand bugete lunare, anuale, poti planui investitii noi, schimbarea compozitiei echipei, de exemplu. Fara cifre, bajbai, nu decizi rational si argumentat.

Puteti mentiona cateva greseli pe care le-ati facut sau decizii pe care le-ati luat si pe care nu le-ati mai repeta?

Am lucrat o vreme de una singura. Nu e bine, nici productiv. Ai nevoie de cineva cu care sa te sfatuiesti, care sa te ridice cand esti jos, sa te incurajeze, sa te ajute sa-ti stabilesti obiective realiste, sa te forteze sa iei la timp deciziile strategice necesare.

Am tolerat uneori prea mult performante sub standard sau comportamente neproductive, fara sa-mi dau seama ca in felul aceasta creez exemple si precedente periculoase.

Cu ce provocari / dificultati se confrunta domeniul IT, in Romania anului 2019?

Pentru producatorii de software pentru afaceri – relatia inexistenta cu institutiile statului si lipsa caracterului practic al Codului Fiscal. Aproape toate modificarile legislative sunt insuficient explicate, asa ca pierdem timp sa gasim solutii pentru a intelege prevederile legislative pe care trebuie sa le implementam in softurile noastre. Apoi, unele sunt chiar anulate la scurt timp, iar asta inseamna resurse aruncate la gunoi.

Care sunt produsele-standard ale firmei, cu care va mandriti cel mai tare?

Ma mandresc cu ERP-ul nostru care este un soft foarte suplu, usor de invatat si de implementat. Cred ca s-a dus vremea softurilor pentru care trebuia sa pierzi doi ani doar cu implementarea. CIEL ERP scurteaza procesul acesta foarte mult, la doar cateva luni, uneori saptamani, si te ajuta sa castigi timp, bani, control.

Alt produs de care sunt mandra este Salarii Cloud care e atat de intuitiv incat nu ai nevoie de formare, softul te conduce si poti face singur primul fluturas, in maximum doua minute. Probabil pentru ca este mai putin cunoscut in piata, clientii sunt deocamdata un pic reticenti. Ii rog sa se gandeasca ca timpul cu lucrurile realizate manual ii costa mult si ii invit sa descarce demo-ul sau sa ne sune, ca sa le facem o scurta prezentare.

Ce ne puteti dezvalui despre planurile de viitor apropiat ale companiei pe care o conduceti?

Vom continua ceea ce am inceput deja, anume sa facem tot ce putem pentru a-i scuti pe clientii nostri de consumul inutil de timp si energie. Adica, vom inmulti numarul automatizarilor din softurile noastre si vom integra si mai mult inteligenta artificiala in procesele de business de zi cu zi ale oamenilor de afaceri din Romania.

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO