Salariul minim pe economie 2021 – Cu cat au crescut veniturile romanilor si care este impactul acestei modificari?

salariul minim pe economie 2020
27 octombrie 2017
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Aici afli tot ce trebuie sa stii despre salariul minim pe economie la modul general, dar mai ales despre salariul minim pe economie in 2021, in functie de categorii de studii, dar si pe domeniul constructiilor, unde salariul este mai mare. De asemenea, poti vedea evolutia salariului minim pe economie de la an la an.

1. Salariul minim pe economie: ce inseamna si care este valoarea lui in 2021

Salariul minim pe economie este suma minima garantata prin lege pentru un program de lucru de 8 ore/zi sau 40 ore/saptamana. Acesta este stabilit prin hotarare a Guvernului. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

Majorarea salariului minim pe economie presupune obligativitatea angajatorilor, de la stat si privat, de a modifica salariul brut al angajatilor (care primesc fix cuantumul salariului minim pe economie) si de a plati taxe mai mari la stat (CAS, CASS si impozit). Angajatorii nu pot oferi un salariu mai mic decat salariul minim pe economie stabilit prin lege, pentru un program standard de lucru (8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana).

2. Salariul minim pe economie net si brut

Daca te intrebi cand se mareste salariul minim pe economie in 2021, afla ca a fost deja anuntata aceasta crestere cu aproape 11%. Aplicata de la 1 ianuarie 2022, salariul minim pe economie va fi 2.550 lei brut, adica 1.524 lei net, potrivit HG 1.071 din 2021.

Tot in 2021 a mai avut loc o marire. Astfel, in prezent, salariul minim pe economie brut pe 2021, care a fost majorat cu 70 de lei, este de 2.300 lei (brut) pentru un program de lucru normal, de 8 ore. Prin urmare, salariul minim pe economie net, cel pe care il primeste angajatul, este de 1.386 lei, mai mare cu 40 lei fata de anul trecut. Majorarea s-a aplicat de la 13 ianuarie, ziua in care a intrat in vigoare actul normativ.

Daca vrei sa vezi ce sume se duc la stat din salariul tau sau ce suma ai primi pentru salariul brut dorit, calculeaza simplu, rapid, automat cu ajutorul calculatorului de salarii.

Calculator salarii: calculeaza-ti automat salariul aici

Afla cu cat contribui la stat lunar sau cat ai castiga net la salariul brut dorit. Calculeaza pe calculatorul de salarii AICI.

calculator salariu

3. Salariul minim pe economie in 2021 in domeniul constructiilor

Salariul minim pe economie in constructii este 3.000 lei brut, acesta nefiind modificat. Insa, chiar daca nu a fost marit, angajatii din constructii primesc „in mana” 2.362 lei, cu 800 lei mai mult decat vor primi angajatii cu salariul minim de la 1 ianuarie 2022. Dar de ce cei care lucreaza in constructii au salariul minim mai mare decat restul romanilor?

Pentru a putea atrage muncitori in domeniu, statul roman a decis sa taie din contributii. Astfel, angajatii din constructii nu platesc asigurari sociale de sanatate (CASS) si nici impozit pe venit. Un angajator cheltuieste in total suma de 3.010 lei (contributia la munca are un procent de 0,33%, asadar 10 lei, iar contributia la asigurari sociale este redusa cu 3,75%, fiind in procent de 21,25%).

Vezi calculator salarii! Calculeaza aici salariul tau, daca lucrezi in constructii, bifand casuta Constructii si setand Impozit – scutit.

salariul minim pe economie 2021 in constructii
VEZI CALCULATOR SALARII >>> https://ciel.ro/calculator-salarii/

4. Salariul minim pe economie 2021 studii superioare

In prezent, cei cu studii superioare si cu un an de vechime in campul muncii primesc un salariul minim pe economie de 2.350 lei brut, adica 1.413 lei net lunar. Insa, de la 1 ianuarie 2022, salariul minim pentru studii superioare va disparea. Acesta nu se mai regaseste in planul Guvernului, fiind „inghetat” pana in momentul in care va fi depasit de valoarea salariului minim pe economie.

Insa, in prezent, angajararile pe salariu minim pe economie pentru studii superioare se fac tinand cont de urmatoarele:

La salariul minim brut pe economie pentru absolventii de studii superioare (2.350 lei), angajatorul va cheltui lunar suma de 2.403 lei (pentru ca la calculul total se adauga si contributia la munca in procent de 2,2%, asadar 53 lei).

5. Salariul minim pe economie in 2021 pentru joburile part-time

In urma cresterii salariului minim pe economie in 2020, s-a majorat inclusiv salariul minim brut pentru programul part-time. Acesta se calculeaza prin raportarea salariului minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar. Astfel, in 2021, salariul minim pentru program part-time este:

Sa nu uitam ca pentru acei salariati angajati cu contract de munca cu program part-time, care nu intra la exceptiile stabilite prin Codul fiscal, angajatorul plateste contributia de asigurari sociale si cea de sanatate, la nivelul salariului minim brut pe tara, pentru categoria din care face parte angajatul.

6. Evolutia salariului minim pe economie in ultimii ani

Salariul minim pe economie 2020

Salariul minim pe economie brut in 2020 a fost 2.230 lei, crescut de la 2.080 lei. Astfel, salariul net pe care ca angajat il primesti de la angajator este 1.346 lei

Important! Poti calcula automat salariul net sau brut in calculator salarii.

Salariul minim pe economie in 2019

Salariul brut: 2.080 lei

Salariul net: 1.263

De la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie a crescut la 2.080 de lei brut, ceea ce inseamna ca angajatul roman va putea primi minimum suma de 1.263 lei (adica salariu net). Noi, la CIEL Romania, ti-am pregatit un ghid in care iti povestim ce modificari atrage aceasta schimbare legislativa in cardul unei companii.

Ca o noutate, de anul acesta, pe langa salariul minim brut garantat la plata, vom vorbi si de un salariu minim diferentiat in functie de anumite criterii. Unul dintre acestea este cel al persoanelor cu studii superioare care au cel putin un an vechime in domeniul ales si care vor avea un salariu minim brut de 2.350 lei.

Un alt criteriu introdus de OG 114 /2018 priveste angajatii din constructii, unde salariul minim brut va fi de 3000 lei, daca firma indeplineste anumite conditii.

Prin urmare, angajatorul este obligat sa acorde salariul minim pe economie in functie de cele trei noi criterii:

Daca pana acum exista un singur tip de salariu minim pe economie, general valabil, in anul 2019 angajatorii vor trebui sa tina cont de aceasta tripla categorisire, pentru a nu risca amenzi cuprinse intre 300 si 2.000 de lei pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim nu este conform Hotararii de Guvern.

Salariul minim pe economie in 2018

Salariul brut: 1.900 lei 

Salariul net: 1.162 lei

Ne-am obisnuit deja,  ca la fiecare inceput de an sa avem modificari in domeniul contributiilor sociale, a salariului minim pe economie, precum si a salariului mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Anul 2018 este insa unul cu totul special in acest sens. Nu numai ca avem alta valoare a salariului minim pe economie in 2018, una mult mai mare decat valoare din 2017, dar anul  incepe cu o mare modificare in privinta calculului contributiilor sociale. O revolutie in domeniu.

Astfel, daca in 2017, salariul minim a fost in cea mai mare parte a anului, 1450 lei, salariul minim pe economie in 2018 este de 1900 lei. Este cea mai mare crestere din ultimii 3 ani, si se datoreaza in principal revolutiei de care aminteam mai sus din sfera contributiilor. Astfel, ca sa se mentina aceeasi valoare a salariului net minim, in urma mutarii contributiilor de la angajator la angajat, nivelul salariului minim pe economie a trebuit crescut mai mult. Fara aceasta modificare majora din zona contributiilor sociale, probabil ca salariul minim pe economie in 2018 ar fi fost stabilit undeva in zona sumei de 1.500-1.600 lei.

Nivelul la care se seteaza salariul minim pe economie nu se refera numai la cat anume incaseaza un salariat care are inscris pe contractul de munca aceasta suma, ci implicatiile sunt mai multe, de aceea este o informatie care trebuie sa o stim fiecare dintre noi, salariati sau nu. Pe baza salariului minim pe economie se caluleaza plafoane pentru contributii, taxe, punctul de amenda conform Codului Rutier, etc. Trebuie totusi sa mentionam ca pentru anul  2018, punctul de amenda a fost plafonat prin Ordonanta de Guvern la 145 lei (10% din valoarea salariului minim pe economie din 2017).

In ceea ce priveste revolutia din zona contributiilor sociale, reamintim ca de la 01 ianuarie 2018, s-au abrogat o serie de articole din Codul Fiscal, referitoare la contributiile suportate de angajator.

Daca anul trecut, vorbeam de:

anul acesta vorbim numai de 3 contributii (2 ale angajatului si una a angajatorului) si impozitul pe venit:

Cat de benefica sau nu va fi pe termen lung aceasta modificare, cum va afecta sau nu incasarile la bugetul de stat, doar timpul ne va spune.

In Monitorul Oficial din 03 ianuarie 2018 s-a publicat Legea nr.3/2017 a bugetului asigurarilor sociale de sta pe anul 2018, in care se stabileste la cap.III, valoarea castigului mediu brut la 4162 lei, valoarea ajutorului de deces la 4162 lei pentru asigurat sau pensionar si 2071 lei pentru membru de familie al acestuia, precum si valoarea punctului de pensie pentru perioada 01 ianuarie- 1 iulie 2018, la 1.000 lei.

Salariul minim pe economie in 2017

Salariul brut: 1.450 lei

Salariul net: 899

In sedinta Guvernului Romaniei de ieri, 26 octombrie 2017, s-a discutat si Ordonata de Urgenta  privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Una dintre modificari vizeaza salariul minim pe economie 2018 care  va creste la 1550 lei, fata de 1.450 lei cat este acum (salariul minim 2017). Mai mult, combinata aceasta crestere cu modificarea adusa contributiilor platite in prezent de catre angajator si  care se vor regasi in valoarea venitului brut, s-a ajuns la o suma de 1900 lei care va fi in fapt salariul minim pe economie de la 01.01.2018.

Va reamintim ca salariul minim pe economie 2017 a crescut in luna februarie la 1.450 lei dupa ce salariul minim pe economie 2016 a fost stabilit in luna mai a aceluiasi an la 1.250 lei. Asteptam cu interes publicarea modificarilor aduse de Ordonata de Urgenta Codului Fiscal si ce evolutie va avea salariul minim pe economie in 2018.

Modificarile care vizeaza salariul minim, fie ca vorbim despre salariul minim 2016, fie ca ne referim la ceea ce urmeaza sa se intample, sunt aspecte care influenteaza activitatea de zi cu zi.

Textul integral al ordonantei de urgenta se gaseste pentru consultare aici.

Salariu minim pe economie in 2016

Salariul brut: 1.250 lei

Salariul net: 782 lei

Salariu minim pe economie in 2015

Salariul brut: 1.050 lei

Salariul net:

Salariu minim pe economie in 2014

Salariul brut: 900 lei

Salariul net:

Salariu minim pe economie in 2013

Salariul brut: 800 lei

Salariul net:

Salariu minim pe economie in 2012

Salariul brut: 700 lei

Salariul net:

Salariu minim pe economie in 2011

Salariul brut: 670 lei

Salariul net:

Salariu minim pe economie in 2010

Salariul brut: 600 lei

Salariul net:

CIEL Salarii – un program menit sa iti usureze munca

Angajatii departamentelor de resurse umane care au in sarcina calculul salariilor pot beneficia de un ajutor de nadejde datorita programului de salarii marca CIEL. Este un soft matur, intuitiv, personalizabil, care iti ofera rapid orice modificare legislativa, fara costuri suplimentare! Afla mai multe despre cum poti sa castigi timp si bani cu CIEl Salarii.

Echipa de specialisti CIEL Romania iti sta la dispozitie pentru orice intrebare!

, , , , , , , , , ,
Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO