Schimbari pentru acordarea concediului medical: ce trebuie sa stie angajatorii si angajatii
Acordarea concediului medical se face, de la 1 august, dupa noi reglementari, anuntate de CNAS. Iata care sunt principalele schimbari!
Cuprins
Cum se acorda concediul medical de la 1 august
Concediul medical se acorda in cel putin doua etape pentru fiecare episod de boala, astfel:
- Prima etapa de acordare a concediului medical pentru fiecare episod de boala
- medicul de familie va acorda maximum 4 zile de concediu medical, cu incadrare in limita maxima de 7 zile, respectiv 28 de zile pe an
- medicul specialist din ambulatoriu poate acorda cel mult 15 zile de concediu medical, cu incadrare in limita de 30/31 de zile pe luna, respectiv 90 de zile pe an
Plata pentru angajatii aflati in concediul medical este calculata automat in cel mai performant program de salarizare, CIEL Salarii Cloud.
IMPORTANT! Daca prima etapa a concediului medical pentru incapacitate temporara de munca se incheie intr-o zi nelucratoare (weekend sau zi libera oficial), certificatul medical va fi eliberat in prima zi lucratoare care urmeaza.
Daca angajatul nu se poate deplasa la cabinetul medical pentru a obtine certificatul de concediu medical, atunci medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu poate oferi consultatii la domiciliul asiguratului sau la distanta.
Perioada de concediu medical, prelungita doar cu motiv
2. Etapa a doua de acordare a concediului medical
FOARTE IMPORTANT! Daca, dupa prima etapa de acordare a concediului medical, angajatul afectat de boala nu se prezinta la evaluarea starii sale de sanatate sau daca starea sa de sanatate este favorabila, medicii NU vor mai acorda concediu medical in continuare.
Totusi, daca starea de sanatate a angajatului nu s-a imbunatatit si nu ii permite revenirea la munca, dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital, concediul medical va fi prelungit cu cel mult 7 zile calendaristice pentru aceeasi afectiune, doar in baza scrisorii medicale acordate in spital. In acest caz, nu mai este nevoie de realizarea unui plan de urmarire a evolutiei bolii.
In ce situatii nu va fi creat planul de urmarire a evolutiei starii pacientului
Medicii nu vor realiza un plan de urmarire a evolutiei bolii pentru urmatoarele afectiuni:
- boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii si tuberculoza)
- urgentele medico-chirurgicale
- bolile infectocontagioase din grupa A
- bolile infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii
- situatia in care asiguratul este internat in spital
IMPORTANT! Pentru maternitate, ingrijirea copilului bolnav sau risc maternal, concediul medical va fi acordat intr-o singura etapa, fara sa fie nevoie de stabilirea unui plan de urmarire a evolutiei bolii.
Tot de la 1 august, angajatii asigurati au dreptul la concediu medical si indemnizatie pentru ingrijirea copiilor cu afectiuni grave cu varsta de pana la 18 ani, si nu de pana la 16 ani, cum era anterior.
Ai nevoie de angajati? Cauta pe Jooble.org!