Secret Santa – idei de cadouri, reguli, tot ce trebuie sa stii pentru a-l organiza la job – CIEL Romania

7 decembrie 2018
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Este perioada cea mai frumoasa din an, iar cadourile sunt parte esentiala a sezonului de iarna. O modalitate antrenanta de a face schimb de cadouri intre colegii de birou o reprezinta deja popularul joc, Secret Santa. Este foarte des intalnit la locul de munca, fiindca sunt suficient de multe persoane pentru a-i oferi mai mult suspans. Si noi, echipa CIEL Romania, an de an, organizam astfel de jocuri. Abia asteptam sa vedem ce idei de cadouri au colegii!

Secret Santa – Ce inseamna?

Secret Santa se refera la traditia de Craciun occidentala, adoptata cu succes si la noi, prin care membrii unui grup, fie prieteni, familie sau colegi de job, fac schimb de cadouri. Conceptul de baza al jocului Secret Santa este simplu, numele tuturor participantilor sunt scrise pe bucatele de hartie, sub forma unor biletele. Ele sunt asezate intr-o palarie, cutie, cosulet, aboslut orice la indemana si sunt amestecate. Fiecare participant extrage un nume, dar nu il divulga nimanui. Astfel, doar el stie cui ii va cumpara cadoul.

Citeste si Totul despre concediu medical si indemnizatie de carantina sau izolare >> CLICK AICI!

Jocul se numeste Secret Santa, pentru ca persoana care primeste cadoul nu stie cine i l-a daruit, asadar este un Mos Craciun Secret.

Cadourile trebuie sa aiba trecute numele persoanelor carora le sunt destinate (scrise cu pixul pe un post-it sau direct pe hartia ori punga de cadou) si sunt asezate toate intr-un singur loc, de regula langa brad.

Frumusetea jocului consta foarte mult in faptul ca are o doza mare de surpriza, elementul secret il face distractiv.


Sursa foto: https://unsplash.com/photos/VfWkdMue5Jc

Secret Santa – Reguli

Daca iti doresti sa animi atmosfera de la job, sa intrati cu totii in spiritul Craciunului, o metoda foarte buna este organizarea jocului Secret Santa. Tine cont de cateva aspecte pentru ca totul sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

• Realizeaza invitatiile – Invita-ti colegii de la job sa participe la Secret Santa. Cel mai usor este sa le trimiti tuturor un e-mail. Acesta va trebui sa contina obligatoriu ziua, ora si locul unde se va face extragerea biletelelor, cand fiecare va afla pentru cine este Secret Santa. Ca sa aduci o nota de umor, insereaza in corpul mailului o poza cu un Mos Craciun haios.
• Include persoane din acelasi departament – In cazul firmelor mari, cu multi angajati, este bine sa te asiguri ca persoanele participante se cunosc intre ele, astfel incat sa isi poata face cu lejeritate o idee despre ce cadou i-ar placea celuilalt sa primeasca.
• Seteaza un buget – Pentru a nu exista discrepante intre cadouri, cineva sa primeasca o cana, iar altcineva o bijuterie, este important sa existe o limita maxima de pret in care sa se incadreze cadoul sau sa coste in jurul acelei sume, de exemplu 50 de lei.
• Stabileste ziua si ora cand se vor imparti cadourile – Toata lumea trebuie sa stie cat timp are la dispozitie sa cumpere cadoul. De regula, doua saptamani este un interval mai mult decat satisfacator. Prin urmare, in ziua X, la ora fixata, toate cadourile vor fi in acelasi loc, gata de a fi deschise.
• Include momentul deschiderii cadourilor intr-un eveniment de tip petrecere – De exemplu, daca pe lista este si o iesire de Craciun (fie la restaurant, in club), atunci in cadrul ei, la inceput, pot fi desfacute si cadourile. Poti realiza chiar la birou un eveniment special, de exemplu, pe langa deschiderea cadourilor de Secret Santa, sa organizezi o sesiune de Karaoke sau de board games (Activity este un joc foarte distractiv si foarte popular).
• Alege daca se va dezvalui sau nu Mos Craciunul Secret – Exista practici diferite ale jocului si anume, fie ca la final sa se dezvaluie cine este Secret Santa al fiecarui participant sau sa ramana secret. Daca se dezvaluie, fiecare persoana care isi deschide cadoul trebuie sa ghiceasca cine i l-a cumparat. Ea poate avea o incercare, doua sau trei. In cazul in care nu ghiceste, persoana care i-a fost Mos Craciun va marturisi. Mai exista si practica ca deschiderea cadourilor sa nu implice partea de ghicit, caz in care Mosul ramane secret pana la final. Incercarea fiecarui participant de a ghici cine este Secret Santa constituie, insa un plus de distractie.

Secret Santa – Idei de cadouri

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/9QndjmrMeBE

Este frumos sa inceri sa oferi persoanei un cadou care sa arate ca o cunosti, ii stii gusturile. In cazul in care se intampla ca persoana pe care ai tras-o sa fie chiar colegul cel mai putin cunoscut sau nou-venit, atunci poti incerca varianta standard cu un voucher cadou, fie la shopping sau la spa, fara a depasi bugetul.

La baza, cadourile de Secret Santa trebuie sa fie simbolice, dar si haioase, pentru a oferi si mai mult amuzament intregului eveniment.

In cazul in care te afli in cautare de idei de cadouri pentru Secret Santa, iata mai jos o lista de sugestii:

Tine minte ca Secret Santa nu este despre ce cadou ai primit, ci despre activitatea in sine, spiritul de echipa. La fel ca si Craciunul, isi doreste sa aduca oamenii mai aproape. Simte bucuria si imparte-o cu altii. Sarbatori fericite si un Secret Santa de nota 10!

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre