Servicii prestate de un contabil profesionist extern – ce trebuie sa stii? CIEL Romania iti explica

23 mai 2018
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Atunci cand esti antreprenor, iti doresti ca afacerea ta sa functioneze cat mai bine si stii ca tu nu poti sa excelezi in fiecare parte a proceselor ce se desfasoara. Daca vrei sa externalizezi serviciile de contabilitate, trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte. CIEL Romania ti-a pregatit lista acestora:

Un lucru de catre trebuie sa tii cont este tariful practicat de respectivul expert contabil, pentru a vedea daca te poti incadra sau nu in bugetul de care dispui.

In general, majoritatea firmelor de contabilitate isi fixeaza onorariile in functie de specificul, complexitatea si volumul de activitate al societatii client. Iata cateva aspecte pe care un contabil le ia in calcul atunci cand iti va fixa tariful:

Fiind vorba despre o prestare de servicii in care pot exista foarte multe variante posibile, contabilul nu iti va putea fixa un onorariu pana cand acesta nu va primi exact caracteristicile societatii pe care o administrezi. Sunt unele firme care isi fixeaza tariful in functie de numarul de operatiuni (note contabile).

In ceea ce priveste externalizarea serviciilor de contabilitate, este nevoie de incheierea unui contract de prestari servicii, semnat de catre ambele parti. In contract ar trebui stipulate cel putin urmatoarele aspecte pentru ca toate lucrurile sa decurga ca la carte:

In calitate de antreprenor este bine sa stii atunci cand negociezi pretul serviciilor ca un contabil are o serie de costuri (program de contabilitate, cotizatii CECCAR- si multe alte costuri prezentate detaliat in capitolele urmatoare), dar si o serie de responsabilitati si cheltuieli neprevazute care apar ca urmare a posibilelor amenzi: iata numai un exemplu – amenda prevazuta pentru depunerea cu intarziere a declaratiei 390 are valori intre 1.000 lei si 5.000 lei.

Prin urmare, daca intr-o luna sa presupunem ca dintr-o greseala (si oricine poate gresi la un moment dat) contabilul tau depune cu intarziere declaratia si primeste amenda pe care conform intelegerii contractuale o suporta el, este posibil ca in acea luna tariful perceput pentru serviciile de contabilitate sa nu acopere nici macar contravaloarea amenzii.

Ca  o mica completare: nu ii cere contabilului sfaturi de cum sa “ocolesti” legea sau cum sa tii evidente duble. Nici un contabil, profesionist, nu isi doreste sa fie partas la acest lucru. Daca vrei sa platesti angajatii la “negru”, fa-o pe riscul si raspunderea ta, insa, nu il informa cu privire la acest aspect.

Acum, ca ai incheiat contractul de prestari servicii cu partenerul tau, data viitoare vom trece in revista si cateva aspecte legate de modul concret de desfasurare a parteneriatului. Pana atunci te invitam sa te convingi cat de mult te pot ajuta produsele CIEL Romania in dezvoltarea afacerii tale!

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO