Specialistul Adrian Benta, raspunde intrebarilor din cadrul webinarului de fiscalitate – CIEL Romania

Specialistul in fiscalitate, domnul Adrian Benta, a raspuns unei alte serii de intrebari primite de la participantii din cadrul Webinarului organizat recent de catre CIEL Romania:

Q: O societate din Romania, persoana inmatriculata in Romania plateste dividente catre un asociat din Italia/Franta. Poate aceasta persoana fizica nerezidenta sa depuna declaratia  600 aici in Romania?

A: ‘’Nu are aceasta calitate atata timp cat el face dovada de rezidenta fiscala intr-un alt stat si o dovada de asigurare la sanatate in alt stat membru.’’

Q: O persoana fizica care se ocupa cu valorificare terenului agricol si valorificarea recoltei care depunde declaratia 200 si in baza acesteia i s-a si calculat si retinut CASS in anul 2017, trebuie sa depuna declarative in 2018 pentru  venituri incasate in anul 2017?

A: ‘’Trebuie sa intelegem foarte exact ca asigurarile acestea sociale nu au avut ca scop veniturile din anul 2017. Ele au avut ca scop sa largeasca baza de asigurari sociale la mai multe categorii de venituri, si da recunosc si eu sunt platitor de impozit pentru veniturile din dividente pe care le-am incasat, dar in acelasi timp au si plafonat contributia la sanatate si in acelasi timp trebuie sa recunoastem ca nu se mai achita pe fiecare categorie de venituri in parte.

De exemplu aveam o persoana fizica care este si PFA si drepturi de autor si chiri si salariata si cenzor si auditor si platea asigurare de sanatate pe toate aceste categori de venituri diferite. Platea 4-5-7 randuri de contributii la asigurari de sanatate.

Trebuie sa recunoastem ca asta este una dintre modificarile substantiale. Nu se mai plateste decat o a doua contributie la sanatate pentru veniturile extrasalariale. Pentru cele salariale platindu-se si in continuare.

Raspunsul este da, insa nu pentru ca ar fi realizat aceste venituri in anul 2017 ci doar pentru ca a depasit plafonul si pentru ca va avea si calitate de asigurat in anul 2018.’’

Q: Pentru cei ce au contract de munca cu norma intreaga si au si PFA pentru venituri din PFA, sunt obligati sa declare prin formularul 600 si sa plateasca CAS 25% la salariul minim pe economie sau nu?

A: ‘’Da, daca veniturile din PFA vor depasi acest 22 800 in anul trecut atunci si aceste persone vor depunde declaratia 600.’’

Vom continua seria de Q&A din cadrul webinarului Split TVA, stati apoape:  https://ciel.ro/


Autor :