Split TVA – Ce se va intampla in 2019 si ce anunta specialistii – CIEL Romania

19 noiembrie 2018

Split TVA sau plata defalcata a taxei pe valoare adaugata a fost un subiect dezbatut inca de la finele anului 2017, cand de la 1 octombrie era un mecanism optional, iar de la 1 ianuarie 2018 a devenit obligatoriu doar pentru firmele aflate in insolventa si pentru cele cu datorii la plata TVA.
In prezent, sistemul split TVA intra din nou in atentie, dat fiind faptul ca Romania a fost notificata de catre Comisia Europeana sa renunte la mecanismul de plata defalcat a taxei pe valoare adaugata.
Eliminarea split TVA este ceruta de autoritatile europene pentru ca nu se respecta prevederile UE in materie de TVA si libertatea de a presta servicii.
Asadar, tara noastra va renunta la mecanismul de plata defalcata a TVA, iar o serie de reguli care sa ateste schimbarea vor fi necesare pentru firmele aflate in prezent sub aceasta procedura.

Registru Split TVA

Firmele care au avut obligativitatea sa adopte split TVA sunt cele cu datorii la plata TVA, dupa cum este prezentat mai jos, cat si cele aflate in stare de insolventa.

• restante mai mari de 15.000 lei pentru firme mari
• restante mai mari de 10.000 lei pentru firme mijlocii
• restante mai mari de 5.000 lei pentru firme mici

Numarul companiilor asteptate sa intre in sistemul split TVA era astfel de 20.000. De mentionat este ca toti clientii acestor firme sunt involuntar implicati in procedura, pentru ca ei trebuie sa faca plata catre aceste companii prin doua operatiuni, una catre contul curent si o a doua catre contul de TVA (care li s-a comunicat in prealabil).

Verificare Split TVA

In contextul celor anterior mentionate, firmele care nu au fost vizate de modificare, dar care aveau plati de facut pentru furnizorii ce inregistrau restante la plata TVA, s-au aliniat noilor reglementari cu plata facuta in doua conturi. In caz contrar, ei pot fi supusi amenzilor. De aici si verificarea split TVA, de a intra pe site-ul ANAF si a introduce codul fiscal al firmei pentru a vedea daca este inclusa in acest sistem.
Procedura fireasca este aceea ca firmele intrate in mecanismul platii defalcate sa isi anunte partenerii de afaceri si sa le comunice acestora contul de TVA.
Modalitatea de plata in doua conturi nu se efectueaza, insa, de firmele neplatitoare de TVA sau de persoanele care desfasoara activitati independente.

Split TVA 2018

Subiectul split TVA a pornit initial de la propunerea ca toate firmele platitoare de TVA sa aplice plata defalcata. In urma dezbaterilor si a discutiilor care s-au desfasurat atunci, decizia a fost ca mecanismul split TVA sa vizeze doar companiile cu restante mari la plata TVA si pe cele aflate in insolventa. Sistemul platii defalcate a devenit optional de la 1 octombrie 2017 si s-a aplicat obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, prin ordonanta Guvernului nr. 23/2017.
Sistemul split TVA a implicat si stabilirea conditiilor in care o firma se poate retrage din acest mecanism si anume:

• firmele intrate optional in sistem nu se pot retrage mai devreme de un an de zile din momentul in care s-au inscris in Registrul Split TVA;
• firmele obligate sa intre in mecanismul split TVA pot iesi la 6 luni dupa ce nu au mai inregistrat restante la plata TVA;
• firmele aflate in insolventa pot iesi din sistemul split TVA daca nu se mai afla sub incidenta legislatiei insolventei;

Split TVA 2019

La data de 8 noiembrie 2019, Comisia Europeana cere oficial autoritatilor romane sa renunte la sistemul split TVA. Este vorba de o scrisoare de punere in intarziere, dat fiind faptul ca Romania a facut o abatere de la regulile Uniunii Europene. Asadar, avertismentul este dat in conditiile de incalcare a directivelor UE si face parte din cadrul procedurii de infringement.
Astfel, inceputul lui noiembrie 2018 marcheaza odata cu scrisoarea de la Comisia Europeana, introducerea Romaniei in etapa initiala a procedurii de infringement si respingerea cererii autoritatilor romane de abatere de la normele UE cu privire la mecanismul split TVA.
Prin urmare, 1 ianuarie 2019, va trebui sa dea startul masurilor de corectare in ceea ce priveste split TVA, asadar o revenire la situatia initiala, pentru a respecta legislatia Uniunii Europene si pentru ca Romania sa nu fie sanctionata de Curtea de Justitie a UE, etapa fireasca din cadrul procesului de infringement.

Split TVA – parerile specialistilor in contextul actual

Reprezentantii firmelor intrate in sistemul split TVA vor ridica intrebari cu scopul de a afla ce au de facut in conditiile actuale, privind asadar renuntarea la sistemul platii defalcate.
Ce inseamna split TVA, ce a implicat acesta in anul care tocmai se incheie, care sunt predictiile pentru 2019 si cum se adapteaza programele financiar-contabile, ne spune unul dintre specialistii CIEL Romania.

“Ce a insemnat anul 2018 din punct de vedere split TVA? La departamentul financiar- contabil al fiecarei firme a insemnat o grija in plus de verificare a partenerilor si o munca dubla de efectuare a platilor in doua conturi. Noroc ca nu au fost multi cei care sa aplice acest sistem. Si noroc cu aplicatiile financiar-contabile, ca si CIEL ERP, care fac verificarea partenerilor cu Registrul firmelor care aplica split TVA.
A mai insemnat o asteptare din partea nostra, a tuturor, a normelor de aplicare, care ar fi trebuit sa raspunda la multe din situatiile intalnite in practica economica.
A mai insemnat pentru cei care, optional sau obligatoriu, apar in Registru, o afectare a cash-flow-ului lunar.
A mai insemnat agitatia de la inceputul anului, cu deschiderea la Trezoreria statului, a conturilor din oficiu pentru split TVA, pentru fiecare societate platitoare de TVA.

Ce a mai insemnat pentru noi? O munca de analiza, dezvoltare si testare a functionalitatilor legate de acest aspect. Ceea ce nu a fost usor, pentru ca ideile aduse de split tva erau noi pentru toata lumea, inclusiv pentru modul in care fusesera gandite functionalitatile legate de TVA pana in acel moment, iar noi ne-am dorit sa ii oferim clientului nostru un real ajutor, sa poata sa tina evidenta cat mai bine si mai usor, sa poata sa stie in fiecare zi cat are de depus bani in contul de TVA, daca este cazul.

Ce va insemna anul 2019 din punct de vedere al acestui split TVA? Stim ca Romania, prin Ministerul de Finante, trebuie sa dea un raspuns la scrisoarea primita de la Comisia Europeana si sa se gandeasca la pasii care sunt de facut pentru revenirea la situatia initiala, inainte de plata defalcata. In mod normal, asta se va face in etape. Ramane de vazut cum le vor gandi specialistii din cadrul Ministerului de Finante.

Si probabil ca ar fi interesant de aflat ce s-a castigat, cu cat a crescut colectarea la bugetul de stat, in urma acestui demers. Daca datele oficiale arata o colectarea mult mai buna, atunci cu siguranta ideea nu este tocmai rea, dar implementarea ei atunci trebuie gandita mult mai bine si in tihna, pentru a avea pe hartie toate raspunsurile, inainte de a pune in aplicare.
De multe ori, in ultimii ani, statul a “pacatuit” prin modificari fiscale care poate aratau bine pe hartie, dar care nu aveau corespondenta in realitatea economica, practica, sau erau foarte greu de pus in aplicare si mai mult incurcau decat sa ajute mediul de afaceri si/sau colectarea la bugetul de stat.
Clar este un lucru, nici in anul 2019 se pare ca nu ne vom plictisi din punct de vedere fiscal“ – a declarat Catalina Mocanu, Director Economic CIEL Romania

Urmareste noutatile pe blogul CIEL, cat si pe pagina noastra de Facebook si vei fi intotdeauna in pas cu noile schimbari legislative care te intereseaza.

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO