Telemunca – noua modalitate de prestare a activitatii

CIEL Romania va tine la curent cu noutatile legislative prin vocea Catalinei Mocanu, Director Economic:

Saptamana trecuta, in Camera Deputatilor, s-a dat votul final pentru o lege despre care se discuta inca din vara trecuta: munca la domiciliu sau in alt spatiu decat cel pus la dispozitie de angajator, denumita telemunca.

Legea se afla acum pe biroul Presedintelui pentru promulgare si se va aplica dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial.

Dar sa vedem ce presupune telemunca, ce obligatii au ambele parti, angajator si salariat.

In textul de lege dat spre promulgare, si pe care il gasiti aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16588telemunca este forma de organizare a muncii prin care, in mod regulat si voluntar, salariatul indeplineste atributiile specifice functiei, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei. Acest salariat se numeste telesalariat.

Pentru munca prestata astfel, se specifica expres in contractul individual de munca pentru salariatii noi  sau in acte aditionale pentru salariatii existenti, conditiile in care se va desfasura activitatea:

  • faptul ca se lucreaza in regim de telemunca, altfel amenda este de 10.000 lei pentru fiecare persoana;
  • perioada in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator (exemplu, sediul societatii);
  • programul in cadrul caruia angajatorul poate sa verifice activitatea telesalariatului si cum se efectueaza aceasta verificare;
  • modalitatea de evidentiere a orelor de telemunca;
  • responsabilitatile care revin ambelor parti in privinta organizarii locului de munca, inclusiv cele legate de securitatea in munca.

Aici va atentionam ca inspectorii ITM au dreptul sa verifice din punct de vedere aplicare si respectare a cerintelor legale in privinta relatiilor de munca si a securitatii si sanatatii, locurile de desfasurare a activitatii de telemunca. Daca locul de desfasurare a telemuncii este la domiciliul salariatului, inspectia se face numai in urma notificarii si sub rezerva consimtamantului acestuia.

  • obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul de telemunca a tuturor materialelor pe care salariatul le foloseste in desfasurarea activitatii;
  • obligatiile ambelor parti referioare la protectia datelor cu caracter personal. Aici, aveti in vedere si obligatiile ce vor intra in vigoare din mai, odata cu aplicarea prevederilor Regulamentului General privind datele cu caracter personal (GDPR).
  • cum se asigura accesul telesalariatului la colegii de munca, pentru a nu fi izolat;
  • in ce conditii angajatorul suporta cheltuielile aferente desfasurarii activitatii in regim de telemunca.

Pentru nestipularea clauzelor de mai sus in contractul individual de munca, se plateste o amenda de 5.000 lei.

Telesalariatul are aceleasi drepturi si obligatii ca si un salariat care desfasoara activitate la locurile de munca organizate de angajator. Mai mult, la cererea angajatorului si cu acordul scris al telesalariatului, acesta din urma poate presta munca suplimentara.

Legea care reglementeaza telemunca se completeaza cu prevederile Legii 53/2003 privind Codul Muncii.

Echipa CIEL Romania va astepta cu alte noutati din domeniul financiar contabil si al legislatiei muncii pe BLOG.

 

 


Autor :