Tipuri de contabilitate – Informatii utile pentru antreprenori
Succesul economic al unei firme depinde de o serie intreaga de factori care trebuie sa functioneze impreuna ca un sistem. Printre acesti factori se numara si contabilitatea cu un rol deosebit de important in oferirea unor informatii cat mai precise si exhaustive, cu privire la gestiunea datelor de natura financiara legate de diversele tranzactii si alte evenimente economice care se desfasoara in timpul activitatii economice. Istoria contabilitatii are o varsta respectabila, evoluand de-a lungul timpului de la simplele liste de cheltuieli pana la utilizarea inteligentei artificiale.
In articolul de mai jos vei afla metodele eficiente, pe care managerii le pot aplica pentru realizarea unei contabilitati adecvate si principalele tipuri de contabilitate utilizate in practica economica.
1. Tipuri de contabilitate – metode eficiente pentru managementul afacerilor
Managerii afacerilor, de la cele mici pana la multinationale, trebuie sa cunoasca metodele cele mai eficiente prin care isi pot controla afacerea, in asa fel incat sa maximizeze sansele de profit. O directie care poate sa ofere in aceasta privinta sanse multiple este aplicarea corecta a elementelor contabile, tinand cont de cele mai noi descoperiri in domeniu. In zilele noastre, contabilitatea este privita ca o disciplina stiintifica, o sinteza a matematicii cu administrarea rationala a afacerilor.
Contabilii trebuie sa aiba cunostinte variate si temeinice din mai multe domenii pentru a putea face fata necesitatilor moderne ale vietii economice. Prin intermediul acestei stiinte administratorii afacerilor pot beneficia de mai multe functii importante:
- Functia de control si de proba a activitatilor economice;
- Functia de influentare a deciziilor economice;
- Functia de inregistrare si prelucrare a datelor;
- Functia de determinare a tendintelor viitoare in afacere;
- Functia de probare juridica.
Serviciile contabile ale firmelor intampina in ultima vreme greutati din cauza schimbarilor legislative permanente si a maririi sensibile a inregistrarii si prelucrarii datelor. In intampinarea acestora, dar si a afaceristilor care au nevoie de ajutor in aceasta privinta, au fost realizate softuri de ultima generatie care incorporeaza elemente de inteligenta artificiala, prin intermediul carora poate fi automatizata o gama larga de operatiuni, care in mod traditional erau prelucrate manual prin folosirea unei forte de munca numeroase, predispuse uneori la greseli.
Luand in considerare acest element, managerii trebuie sa stie ca deciziile lor pot duce la succesul in afacere prin utilizarea softurilor specializate. In acest sens, contabilitatea este cea care ofera o imagine fidela a afacerii si cele mai bune sfaturi pentru depasirea unor provocari cu ajutorul managementului financiar eficient.
2. Principalele tipuri de contabilitate
Afacerile moderne presupun ca managerii sa cunoasca date precise despre numeroase categorii de activitati pe care le desfasoara, date puse la dispozitie de serviciile contabile. Pentru a raspunde acestor nevoi contabilitatea a devenit complexa, impartindu-se in mai multe tipuri cu rol diferit:
- Contabilitatea manageriala are rolul de a prelua si prelucra informatiile economice, in asa fel incat managerii sa-si poata forma o imagine cat mai exacta a activitatilor desfasurate. Informatiile sunt oferite intr-un mod cat mai usor de inteles, sub forma unor bugete de cheltuieli sau a unor rapoarte care sa-i permita administratorului sa ia deciziile corect;
- Contabilitatea financiara are rolul de a realiza raportari pentru uz extern (autoritati ale statului sau alte persoane interesate) legate de cheltuieli, incasari, stocuri, datorii si venituri. Documentul rezultat in urma acestei contabilitati se prezinta, de obicei, sub forma unui bilant contabil lunar, semestrial sau anual, acesta indeplinind roluri importante in activitatea firmei;
- Contabilitatea fiscala este acea parte legata de taxele datorate statului, la baza ei stand legislatia specifica fiecarui stat. Aceasta parte a contabilitatii are rolul de a furniza informatii precise cu privire la raspunderea fiscala a societatii pentru perioadele trecute, dar si ca metoda de planificare a afacerilor in viitor;
- Contabilitatea juridica are rolul de a oferi informatii in cazul aparitiei unor litigii civile sau penale. Aceste informatii sunt necesare in cazul desfasurarii unor audite financiare, a unor procese legate de asigurari, de vatamari corporale sau de suspiciuni de frauda.
In concluzie, administratorii firmelor nu trebuie sa neglijeze partea contabila a afacerilor, cautand cele mai moderne metode, bazate pe avansurile tehnologice in domeniul inteligentei artificiale pentru a lua deciziile utile, corecte si eficiente.