Top 6 greseli financiare mai putin intuitive
A gresi este omeneste. Nimeni nu se naste perfect sau invatat si ca atare devine usor sa gresesti. Apoi mai este si factorul educatiei. Unii dintre noi au oportunitatea sa mearga la scoli bune si sa aiba o educatie financiara eficienta inca de acasa, in timp ce altii se descurca cum pot.
Fireste, elementul educatiei este deseori cheia pentru un trai mai bun si pentru a avea o viata frumoasa. Fericirea este rezultatul alegerilor pe care le facem. Ne convine sau nu, adevarul este ca “cum iti asterni, asa dormi”. Timpul petrecut printre carti, investit in propria educatie nu este niciodata pierdut. Informatia te scapa din multe potentiale probleme.
La Ciel, credem puternic in preventie si in auto-educare, si de aceea, am pregatit pentru tine, un top 6 cu greseli financiare mai putin intuitive. Sa incepem!
A nu tine cont de limite
Stiu, entuziasmul pe care il simti atunci cand iti intra salariul sau inchei un contract banos cu un client important, este fara margini. Te lasi purtat de val, ai impresia ca lumea e a ta, si incepi sa cheltui fara sa mai tii cont de buget. Imi pare rau sa te zgudui, dar cea mai rapida cale catre prapastie este “sa nu dai doi bani” pe limitele de cheltuiala. Dupa, cum iti spuneam in articolul anterior, fa-ti o lista si cauta pe cat posibil sa ramai in ea, fiindca e mai bine sa ai decat sa nu ai. Nu crezi?
Apropo, ca sa iti fie mai usor cu cheltuielile si cu facturile, ar fi bine sa inlocuiesti listele scrise de mana, cu un soft de facturare. Softul CIEL de facturare este gratuit si iti permite sa gestionezi usor si rapid toate facturile. Descarca-l aici si tine mai usor cont de propriul buget.
Graba de a cumpara proprietati
Se spune ca romanii sunt dintre europenii cu cele mai multe proprietati pe metru patrat. Ne place sa ne cumparam case, masini si iahturi. Nu iahturi, nu (glumesc!). In fine, gandim in perspectiva si ne dorim sa avem locul nostru de capatai. E foarte bun acest gand, insa, din nou, e important ca inaintea unei achizitii sa-ti faci niste calcule si sa te lamuresti daca acestea sunt rentabile si daca sunt in buget. Ratele proprietatilor sunt dupa posibilitati, sau peste ceea ce castigi? Faci eforturi prea mari ca sa iti platesti datoriile?
A imprumuta
Ce prieten sau ce ruda esti daca spui “nu” atunci cand un apropiat iti cere bani cu imprumut? Nu esti o ruda sau un prieten bun daca ii refuzi, nu? Ei bine, pe banul tau tu decizi. E munca ta, sudoarea si oboseala ta. Oricat de bun si generos ai vrea sa fii cu ceilalti, este semn de intelepciune, sa nu dai mai mult decat iti permiti. Daca, imprumutandu-i pe ceilalti, ramai fara bani, atunci fa-ti un bine si spune-le sincer si direct ca nu ii poti ajuta in perioada urmatoare. De asemenea,
A lua cu imprumut
Inteleg, nu te ajungi pana la sfarsitul lunii si te imprumuti din stanga si din dreapta. Pentru unii oameni, a lua cu imprumut este un viciu, iar pentru altii este o necesitatea. Daca iei cu imprumut fiindca nu te ajungi cu bani, probabil cea mai buna solutie este sa iti schimbi sau sa iti amplifici sursa de venit. Cauta un salariu mai mare, sau niste clienti mai banosi. Daca, in schimb, iei cu imprumut din obisnuinta sau viciu, atunci probabil vorbim despre un subiect patologic si cel mai bine este sa vezi un specialist.
A plati pretul intreg
Traim intr-o era unde orice fel de informatie este disponibila la un click distanta. La un click distanta se afla milioane de produse si de promotii. Acelasi produs, aceeasi calatorie, acelasi hotel, sau aceeasi tenesi ii poti gasi la preturi diferite, la reducerere sau sub oferte last minute pe o multitudine de site-uri. De ce sa platesti un pret intreg pe aceleasi lucruri care sunt la un cost mai avantajos pe alte website-uri? O greseala financiara foarte raspandita la romani este neconsultarea site-urilor si magazinelor atunci cand se efectueaza o achizitie. O simpla cautare de preturi si oferte, te poate ajuta sa economisesti sute sau poate chiar mii de lei lunar.
A nu investi in auto-educatie
A investi in propria educatie este una dintre cele mai inteligente miscari pe care le poti face in gestiunea veniturilor tale. Cu cat cunosti mai bine mersul lucrurilor, cum sa iti eficientizezi bugetul, cum sa iti multiplici sursele de venit, cum sa iti faci munca mai bine, cu atat vei comite mai putine greseli financiare, vei prospera si vei fi fericit in lucrul tau. “Cunostinta inseamna putere”, este o zicala cat se poate de adevarata si de relevanta secolului in care traim. Aloca, dupa posibilitati, sume dedicate cursurilor, cartilor si tuturor acelor elemente care contribuie sa-ti faca viata profesionala mai usoara si mai banoasa.
In incheiere, vrem sa concludem intr-o nota pozitiva. Daca ai facut greseli financiare, nu te descuraja. Important este sa constientizezi ca iti poti gestiona bugetul mai bine decat ai facut-o pana acum. Folosind softul gratuit de facturare Ciel iti va fi mai usor cu gestionarea finantelor si vei constata ca a tine niste reguli care te ajuta sa eviti greselile este dovada de intelepciune.
greseli financiare„Învață din greșelile altora. Nu vei trăi atât de mult încât să le faci tu pe toate.” Eleanor Roosevelt