Cum se poate vinde o cladire veche de catre o persoana fizica? CIEL Romania a gasit raspunsul in cadrul Webinarului

Continuam serialul din cadrul Webinarului de pregatire fiscal-contabila organizat de CIEL Romania

Q: Vanzarea de cladiri vechi de catre o persoana fizica neinregistrata in scopuri de TVA. O persoana fizica care realizeaza venituri din inchirierea a doua cladiri vechi cumparate in 2012 doreste sa vanda aceste cladiri in 2018 prin doua tranzactii distince in luni diferite. Persoana fizica nu este inregistrata in scopuri de TVA, persoana fizica a deposit plafonul de TVA de 300000 lei din venitul de chirie. Va rog sa imi spuneti opinia in legatura cu urmatoarele obligatii: Daca trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA sic and avand in vedere ca sunt cladiri vechi pentru care nu s a dedus TVA, le poate vinde fara TVA?

“Aceasta persoana trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA in mod exclusiv numai in veniturile din chirii fara sa tinem cont de vanzarile ulterioare de active la momentul la care aceasta persoana a depasit plafonul de 220 000 lei.

Inchirierea unei cladiri vechi dar si a unei noi este scutita de TVA fara drept de deduce, apar problem cand se inchiriaza o cloadire noua la care s a dedus TVA intrucat trebuie sa se ajusteze TVA, Dar cum aceasta este o cladire veche deci a fost inchiriata in regim de scutire de TVA fara drept de deducere

Veniturile din chirii chiar daca sunt scutite de TVA la facturare se  cuprind in mod obligatoriu in baza de calcul a plafonului de 220 000 lei. Prin urmare aceasta persoana fizica trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA numai pentru veniturile din chiri in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii cand a deposit acest plafon de 220 000 lei

De asemenea cladirea veche este scutita de TVA prin lege conform art 292”

“Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic“

Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic 

Cei dintre voi care erati in “productie” deja la inceputul anilor 2000, va amintiti de perioada aceea 2000-2003 -2004 cand se modificau de la o luna la luna ba legea somajului, ba cea a sanatatii, ba legea pensiilor de nu mai stiam ce si cum sa calculam si declaram? Ce vremuri minunate par acum .

Citesc ordonanta, in ceea ce priveste CASS si ma declar la o prima vedere invinsa. Nu cred ca stiu atata matematica fiscala incat sa inteleg calculul alambicat pe care trebuie sa il fac si sa il si discut cu colegii de la implementare in aplicatia de Salarii.

Si hai, ca mai revizuiesc niste cursuri, mai intreb niste prieteni, ma lamuresc eu cu matematica asta fiscala, dar am o alta nelamurire: pe 07 februarie avem un proiect de ordonata in care se specifica ca in termen de 15 zile vom primi si normele. 7+15 fac 22 ale lunii. Pe 26 februarie  avem termen de depunere si plata pentru declaratia lunii ianuarie. A facut cineva o statistica, cate firme din Romania au dat deja salariile pentru luna ianuarie 2018 si care acum trebuie sa faca state rectificative, dupa noile norme, cand le-om avea? Nu ar trebuie sa ne deranjeze ca muncim de doua ori pe un loc si ca aplicam legi retroactiv? Activitatea noastra nu ar trebui sa fie despre rectificativa, stat la cozi pentru depus dosare si hartii. Sau poate eu doar visez.

O sa spunem si acum, ca in multe ocazii, bine ca macar in al 12-lea ceas se rezolva si macar luna urmatoare vom sti ce si cum. Sa fim noi sanatosi si cu ochii pe revizuiri .

CIEL Romania va fi partener in cadrul evenimentului TAX EU Forum

CIEL Romania va fi singrul Partener IT-Software din cadrul evenimentului TAX EU Forum, din data de 01 februarie 2018, cel mai important eveniment national de legislatie si fiscalitate dedicat specialistilor din domeniu.

Cu o expertiza de peste 26 de ani de activitate pe piata din Romania, CIEL Romania s-a implicat activ in parteneriate de educatie si formare profesionala, incurajeaza educatia si facliteaza interactiunea dintre experti, specialisti si profesionistii dornici sa invete si sa inteleaga, sa aplice corect legislatia.

Asadar, va asteptam maine, 01 februarie, la cea de-a XII-a editie TaxEU Forum.  Se promite o zi plina cu sesiuni ce vor oferi participantilor o perspectiva de ansamblu asupra principalelor reglementari fiscale si efectele acestora in contextul economic actual.

Printre subiectele care vor fi discutate maine, mentionam:

MODIFICARI FISCALE: Impactul asupra contribuabililor ca urmare a modificarilor fiscale pentru anul 2018
CODUL FISCAL: Modificari importatante la normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal
TVA: Noutati si aspecte practice privind legislatia TVA – split TVA si alte noutati importante
LEGISLATIA MUNCII: Noutati si modificari legislative privind contributii sociale obligatorii
IMPOZITUL PE PROFIT: Principalele modificari aduse de Codul Fiscal cu privire la impozitarea veniturilor
CONTROLUL FISCAL: Metode si reponsabilitati privind efectuarea inspectiilor fiscale de catre institutiile specializate

Subiecte de interes din sectiunea Q&A din cadrul Webinarului de pregatire Fiscal-contabila

Continuam, asa cum v-am promis, seria de intrebari si raspunsuri, care au fost adresate de participanti, in cadrul Webinarului de pregatire fiscal-contabila din data de 23 ianuarie 2018.

Q: “Care sunt retinerile incepand cu anul 2018 pentru plata de catre o societate a arendei in lei? Ce se intampla cand platim aceeasi arenda in natura?”

A: “Ei bine, noi am fost intotdeauna foarte obisnuiti in zona aceasta de plati de arenda, ca pentru veniturile din arenda, patitorul arendei, calculeaza impozitul pe venitul din arenda; la fel, acorda deducerea de 40% si calculeaza si retine si plateste contributia la sanatate pentru venitul din arenda.
Ei bine, s-a schimbat in totalitate si aceasta procedura pentru asigurarile sociale la arenda, in sensul ca: societatea ce plateste in contributia la arenda, retine doar impozitul pe venit, de 10%, pe care il declara tot prin formularul 100. Este in sarcina persoanei fizice de data aceasta sa se duca sa plateasca contributia la sanatate pentru arenda. Deci, atentie: pentru arenda se datoreaza doar contributia la sanatate, in cazul in care, in anul precedent, persoana respectiva a realizat venituri din arenda mai mari de 22.800 de lei – si atunci va plati in nume personal aceasta contributie la sanatate.”

 

Pe 14 februarie, ne indragostim de TVA

Cafeneaua Contabila de la CIEL: TVA-ul subiect efervescent al zilelor noastre

Continuam seria de comunicari din cadrul proiectului Cafeneaua Contabila de la CIEL – sesiuni de maxim interes pentru contabili, eveniment sustinut de CIEL Romania.

Pe 14 februarie, timp de 90 minute, te indragostesti TVA.
Invitata noastra este doamna Elena Stoian, specialist TVA, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati specialisti TVA din Romania, care te va ajuta sa insusesti notiunile care par mai putin prietenoase despre Split TVA

Te asteptamin intervalul 15.00-16.30 la discutii interactive si analize de spete.

Vrei sa participi? Inscrie-te si tu pe adresa: evenimente@ciel.ro 
Locurile sunt limitate!

24 Ianuarie zi libera la CIEL Romania

Te informam ca ziua de 24 ianuarie 2018 este zi nelucratoare la CIEL Romania.

Ziua de 24 Ianuarie, ziua Unirii Principatelor Romane sau Mica Unire, sarbatorita in fiecare an din 1859, este inclusa din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul muncii. In aceasta zi, salariatii primesc zi libera de la angajator.

Pe 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Romane sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfaptuirii statului national unitar roman. Unirea celor doua principate a fost un proces care a inceput in 1848, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari.

Detalii despre insemnatatea acestei zile, gasiti aici