Obtii venituri din activitati agricole – Afla ce obligatiile declarative ai?

In analiza de mai jos, vom vedea care sunt obligatiile declarative pentru o persoana fizica care realizeaza venituri din activitati agricole.

Agricultorul reprezinta persoana fizica, PFA, I.I sau I.F, cu sediul activitatii economice in Romania, care:
– realizeaza activitati de productie agricola, inclusiv activitatile de transformare a produselor agricole prin alte metode decat cele industriale;
– realizeaza servicii agricole, prestate de un agricultor care utilizeaza munca manuala proprie si/sau echipamentele specifice.

Aceste categorii de persoane pot opta incepand cu data de 1 Ianuarie 2017 pentru aplicarea unei regim special de TVA, in detrimentul celui normal, obligatoriu pentru cei inregistati in scop de TVA sau care au obligatia sa se inregistreze in scop de TVA. Prin urmare, micii agricultori pot alege incepand cu data de 1 Ianuarie 2017 intre regimul special pentru agricultori conform art. 315^1 alin. (1) din Codul fiscal si regimul normal de TVA de la art. 316 din Codul fiscal, in functie de care este mai avantajos, pentru agricultor.

Regimul special de TVA pentru agricultori consta intr-o cota forfetara aplicata gradual, timp de trei ani (perioada,2017-2019),astfel:
– procent de compensare in cota forfetara de 1% pentru anul 2017;
– procent de compensare in cota forfetara de 4% pentru 2018;


Autor :