Zile libere 2019 – Prezentare detaliata CIEL Romania

Zilele libere reprezinta un subiect important atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Este util sa stii cand poti uni cateva zile libere de la stat cu cateva zile din concediul de odihna la care ai dreptul anual, pentru o planificare amanuntita a vacantei tale.

Ca angajator e important sa cunosti care sunt zilele libere legale, pentru a organiza mai bine resursele companiei in fruntea careia te afli. De aceea, noi, la CIEL Romania, ti-am pregatit lista completa a zilelor libere din anul 2019.

Zile libere ianuarie 2019

 • 1 ianuarie, marti (Anul Nou)
 • 2 ianuarie, miercuri (Anul Nou)
 • 24 ianuarie, joi (Ziua Unirii Principatelor Romane)

Chiar daca unii s-au putut bucura de doua saptamani libere, gandul le zboara din nou la escapade. Vestea buna este ca nu avem mult de asteptat pana la urmatoarea ocazie de a da o fuga la munte sau intr-un city break in strainatate, pentru ca ziua de 24 ianuarie este libera. Partea si mai buna este ca aceasta pica intr-o joi, deci cu o singura zi din concediul de odihna la care avem dreptul ne putem bucura de patru zile libere.

Zile libere aprilie 2019

 • 26 aprilie, vineri (Vinerea Mare)
 • 28 – 29 aprilie, duminica si luni (Pastele Ortodox)

Februarie si martie NU aduc zile libere. Cu toate acestea, trebuie amintit ca luna februarie este compusa din doar 28 de zile, iar in martie femeile sunt privilegiate. De Martisor si Ziua Femeii ele sunt in centrul atentiei. Aprilie este insa o luna mult asteptata din punct de vedere al zilelor libere, lucru datorat Sarbatorii Pastelui.

In 2018 a fost votata o noua zi libera legala, si anume Vinerea Mare, pentru ca pregatirile pentru Paste sa poata avea loc in tihna.

Pentru ca in 2019 Pastele este la finalul lunii aprilie, cu liber luni, 29 aprilie (a doua zi de Paste), se poate face punte cu ziua de 1 mai (miercuri). Deci, daca sacrifici o zi din concediul de odihna, poti beneficia de sase zile de relaxare.

Zile libere mai 2019

 • 1 mai, miercuri (Ziua Muncii)

Este binecunoscuta ziua de 1 Mai ca zi libera legala. In 2019, aceasta pica miercuri si poate fi usor folosita pentru a crea punte si a realiza o minivacanta.

Daca situatia de la locul de munca iti permite, mai poti folosi doua zile de concediu pentru a lega intreaga saptamana de zilele libere acordate pentru Paste. Asadar, cu doar trei zile sacrificate din concediu, poti avea, in total, zece zile de odihna.

Zile libere iunie 2019

 • 1 iunie, sambata (Ziua Copilului)
 • 16 – 17 iunie, duminica si luni (Rusaliile)

Ziua de 1 iunie cade sambata, prin urmare nu se poate profita de un weekend prelungit. Singura zi libera pe care o vei avea in luna iunie va fi cea de luni, 17, cand crestinii ortodocsi sarbatoresc Rusaliile.

Zile libere august 2019

 • 15 august, joi (Adormirea Maicii Domnului)

Iulie nu are zile libere legal, insa este plin sezon de concedii. Multa lume pleaca in vacante in aceasta perioada, pentru ca vremea este foarte calduroasa, iar soarele apune tarziu.

In luna august a devenit deja cunoscuta ziua de 15 ca zi libera legal, cand se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului. Pentru ca aceasta cade joi, mai poti folosi o zi de concediu de odihna si astfel ajungi la inca patru zile libere.

Zile libere noiembrie 2019

 • 30 noiembrie, sambata (Sfantul Andrei)

Anul acesta serbam Sfantul Andrei sambata.

Zile libere decembrie 2019

 • 1 decembrie, duminica (Ziua Nationala a Romaniei)
 • 25 – 26 decembrie, miercuri si joi (Craciunul)

Ziua Nationala a Romaniei, 1 decembrie, cade duminica in anul 2019.

Zilele libere de Craciun, prima si a doua zi, sunt miercuri si joi. Dat fiind faptul ca acestea pica in mijlocul saptamanii, cei mai multi angajati isi vor lua probabil concediu pentru zilele de luni, marti (23, 24 decembrie) si vineri (27 decembrie) pentru a face legatura cu weekendul, dar si zilele de 30 si 31, pentru a lega vacanta de Sărbători cu primele libere ale lui ianuarie 2020 (1 si 2 ianuarie, care sunt, desigur, libere).

Angajatorii, obligati sa dea liber

Sefii care le refuza angajatorilor zilele libere cerute sub forma concediului de odihna risca amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei. In cazul locurilor de munca in care activitatea nu se poate intrerupe, cum este cazul serviciilor de urgenta sau in cadrul firmelor unde activitatea se desfasoara continuu, angajatorii vor oferi compensarea cu zile libere ce pot fi luate oricand in urmatoarele 30 de zile sau spor salarial de 100% din salariul de baza pentru zilele lucrate.

Pentru ca toate evidentele legate de concedii sa fie cat se poate de simple, iti recomandam sa folosesti CIEL Salarii, un program care te ajuta sa ai o buna gestionare a situatiilor din firma ta. Dat fiind ca este un program matur, bazat pe Cloud, ai acces la datele inregistrate in cadrul acestuia de pe orice dipozitiv (laptop, smartphone, tableta), daca ai acces la internet.

Sa avem un 2019 minunat!


Autor : CIEL Romania