Ziua Internationala a Iei, sarbatorita si la CIEL Romania

Parte din portul popular romanesc, ia a devenit un simbol international. Mai mult decat atat, incepand cu anul 2013, ea are si o zi special dedicata: 24 iunie, de Sanziene, atunci cand milioane de oameni din peste 50 de tari o sarbatoresc!

Noi, echipa CIEL Romania, ne mandrim cu ia romaneasca si o purtam cu drag, de aceea astazi ne-am gandit sa iti prezentam cateva detalii care sa te faca sa respecti si mai mult si sa privesti cu iubire acest simbol al traditiei  noastre.

Devenita etalon vestimentar pentru femeile din intreg mapamondul, ia a impresionat o multime de persoanlitati care fac parte din istoria poporului roman, precum Regina Elisabeta a Romaniei si Regina Maria de Romania. Ambele au purtat cu drag ia si se numara printre cele care au promovat portul popular romanesc.


Sursa: Pinterest
Pe langa acestea, si nume mari din randul artistilor au avut ca punct de plecare pentru lucrarile lor ia romaneasca: Henri Matisse – tabloul “La Blouse Roumaine”, Constantin Daniel Rosenthal – tabloul “Romania revolutionara”, Nicolae Tonitza, Camil Ressu etc.

De-a lungul timpului, camasa romaneasca a fost o sursa de inspiratie si pentru creatorii de moda. Designerul Yves Saint Laurent a reprezentat prin colectia din toamna-iarna din anul 1981 punctul de pornire al stilului inspirat din ia traditionala. Acesta a fost fascinat si inspirat de tabloul “La Blouse Roumaine” al pictorului francez Henri Matisse (tablou ce poate fi vazut in Muzeul National de Arta Moderna din Paris), dandu-i colectiei sale acelasi nume.


Sursa: Rador
In prezent, ia romaneasca este  populara si printre vedetele internationale. Nume mari precum Sharon Stone, Jennifer Garner, Emma Stone, Nicole Kidman, Halle Berry sau Adele au fost zarite purtand aceste simboluri romanesti.

Ziua iei corespunde cu sarbatoarea Sanzienelor. In popor, se credea ca noaptea care precede ziua de Sanziene este una magica in care toate minunile sunt posibile. Tot in aceasta noapte fetele isi pun sub perna flori de sanziene pentru a-si visa ursitul.


Sursa: Ziarul Exclusiv
Si pentru ca ziua iei va fi sarbatorita in weekend anul acesta, ti-am pregatit si lista evenimentelor unde poti sa mergi ca sa o sarbatoresti:

  • In Bucuresti, iubitorii de port popular sunt asteptati la The President, acum unde toate persoane imbracate in ie vor primi cate un pahar de limonada din partea casei
  • Si cei din Constanta sunt asteptati pe 24 iunie pe faleza Cazinoului cu o multime de surprize, incepand cu ora 17.00
  • Brasovenii vor avea ocazia sa se bucure de produse lucrate de mana in cadrul expozitiei organizate la Centrul cultural Reduta, in zilele de 22, 23 si 24 iunie
  • Si pentru ca ziua iei nu putea sa treaca nesarbatorita si de catre cei din Hunedoara, acestia sunt asteptati sa petreaca la concertul Alexandrei Usurelu ce va avea loc la Centrul Cultural si de Creatie al orasului Simeria

Speram ca aceste informatii sa te faca sa te simti mandru ca esti roman si sa te determine sa porti cu mult drag ia romaneasca!

Nu uita ca poti sa ne urmaresti si pe pagina de facebook CIEL Romania, unde te asteptam cu informatii din domeniul financiar – contabil, dar si cu aspecte din viata de zi cu zi.

 


Autor :