Cafeneaua CIEL – modificari fiscale 2019: Salariul minim pe economie

De Catalina Mocanu, Director Economic CIEL Romania

Cum va promiteam intr-un material anterior referitor la Cafeneaua organizata la jumatatea lunii martie, cand l-am avut invitat pe prietenul nostru Cristi Rapcencu, unul dintre specialistii pe fiscalitate cei mai apreciati din Romania, detaliem incepand de astazi subiectele discutate la acea intalnire.

Va propunem sa incepem cu salariul minim pe economie, sau, mai bine spus, cu cele 3 salarii minime pe economie pe care le avem de la 01 ianuarie 2019.

Conform Hotararii de Guvern nr. 937/2018, publicata in Monitorul Oficial nr. 937 din 10 decembrie 2018, incepand cu luna ianuarie 2019, vorbim de un salariu minim brut pe economie, diferentiat, astfel:

 • salariul minim brut pe economie este de 2080 lei, pentru un program complet de lucru de 166,66 ore, in medie, pe luna;
 • salariul minim brut este de 2350 lei pentru angajatii care sunt incadrati pe functii care solicita nivel de studii superioare (conform COR) si care au vechime in munca de cel putin 1 an in domeniul studiilor superioare.

Cum am discutat si in cadrul Cafenelei, pentru incadrarea la salariul de 2350 lei, trebuie sa urmarim cele 2 cerinte:

 • analizarea nivelului de instruire solicitat in COR pentru functia respectiva, daca sunt necesare sau nu studiile superioare;

Atentie, daca angajatul este incadrat pe o functie care nu impune studii superioare conform COR, desi el este absolvent de studii superioare, nu este necesar salariul minim de 2350 lei.

Ca si exemplu, daca o persoana care a absolvit studii superioare si are diploma de economist, este angajata pe postul de Contabil (COR: 331302), salariul minim brut garantat pentru acest salariat este de 2080 lei, nu de 2350 lei.

 • vechimea in munca de cel putin 1 an in domeniul studiilor superioare: aici, pentru ca nu este clar explicat ce inseamna “in domeniul studiilor superioare”, gasim in practica atat interpretarea conform careia ar insemna vechime strict in specializarea studiilor si a diplomei detinute, cat si interpretarea conform careia, inseamna vechime pe o pozitie ce a necesitat studii superioare, indiferent de specializare. Textul de OG a lasat, ca si in alte ocazii, alegerea la noi, pe seama experientei, interpretarii si a rationamentului nostru profesional.

Al treilea salariu minim pe economie despre care vorbim de la inceputul acestui an, este cel din domeniul constructiilor, stabilit prin Ordonata de Urgenta a Guvernului nr. 114 din 2018. Art.71 din celebra de acum ordonanta, modifica Codul Muncii, stabilind ca in perioada 01.01.2019 – 31.12.2019, firmele care desfasoara activitatile enumerate la art. 66 din aceeasi ordonata (cele din domeniul constructiilor), sunt obligate sa foloseasca un salariu minim brut pe tara de 3000 lei.

Dupa o luna si jumatate de intrebari si presupuneri in mediul de afaceri si intre specialisti, OMFP 611 din 2019 vine cu cateva lamuriri la intrebarile care au fost ridicate, una dintre ele fiind, daca tuturor angajatilor acestor societati trebuie sa li se aplice prevederea de la art.71 sau numai celor implicati in activitatea de constructii.

Raspunsul este: indiferent de incadrarea COR, toti salariatii acelor societati care desfasoara activitatile de la art.66, vor avea dreptul la un salariu minim garantat de 3000 lei. Mai mult, nu vorbim aici numai de societatile care indeplinesc si conditiile de cifra de afaceri si care aplica facilitatile mentionate la art.66, ci toate societatile care desfasoara activitati conform codurilor CAEN mentionate, sunt obligate sa respecte art.71 si salariul minim stabilit.

Asta cel putin pana la finalul acestui an, sau pana la o alta modificare adusa acestei ordonante.

Toate modificarile legislative legate de salarii, fie ca se refera la salariul minim, la modificari ale contributiilor sau ale declaratiei 112, le veti gasi implementate in CIEL Salarii, in timp util pentru voi.

Cam atat pentru acest moment, revenim curand si cu alte detalii pe subiectele fiscale discutate atunci.

Cafeneaua CIEL – modificari fiscale 2019

De Catalina Mocanu, director economic CIEL Romania

Modificarile fiscale din ultima perioada, care nu au fost deloc putine, ne-au cam dat putin peste cap activitatea, la unele dintre acestea ne asteptam, altele ne-au luat prin surprindere, nu-i asa, dragi contabili?

Zilele trecute am avut placerea sa il avem alaturi de noi, la seminarul GRATUIT Cafeneaua CIEL, pe prietenul nostru Cristian Rapcencu, unul dintre specialistii cei mai apreciati pe fiscalitate din Romania, asa cum au aratat-o si mesajele primite dupa eveniment.

S-au atins o multitudine de subiecte la Cafeneaua din 14 martie, Cristi dorind sa ofere informatii relevante pentru cei prezenti, din modificarile fiscale cu impact, ce au tot aparut din luna decembrie incoace. Alegerea a fost una potrivita, intrebarile fiind puse firesc, una dupa alta si acoperind o gama larga de situatii intalnite in practica economica.

Am vorbit si despre modificarile pe constructii, cu precizari legate de salariul minim de 3000 lei, obligatoriu de la 01 ianuarie 2019 pentru toti angajatii societatilor din domeniu, cu situatii particulare din practica, mai ales referitoare la cei part-time, la cum poate influenta o zi de concediu medical, de exemplu, aplicarea sau nu a facilitatilor pentru un salariat.

Am vorbit si despre salariul minim pe economie sau, mai bine spus, despre cele 3 salarii minime pe economie pe care le avem de la 01 ianuarie 2019. Sa facem si o scurta recapitulare:

 • salariul minim garantat de 2080 lei
 • salariul minim pentru cei cu studii superioare si vechime de cel putin 1 an in domeniul studiilor superioare – 2350 lei
 • salariul minim in sectorul constructii – 3000 lei

Nu puteam trece peste doua declaratii noi de depus in acest an, si anume cea de inregistrare in scop de TVA prin optiune, de la 01 februarie 2019, si declaratia 107 privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private. Legat de sponsorizari, s-a discutat despre modificarile aduse de Legea 30/2019 pentru aprobarea OUG 25/2018, ce vor fi aplicate de la 01 aprilie atat pentru firmele platitoare de impozit pe microintreprindere, cat si pentru cele platitoare de impozit pe profit si despre Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Tot din Legea 30/2019 am mai discutat despre:

 • ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului
 • modificarea291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul Fiscal, prin care se stabileste ca pentru livrarea de locuinte cu suprafata utila de max. 120 mp si valoarea maxima de 450.000 lei, cota de tva aplicabila este de 5%

La final, ca sa punctam si noi ziua de 14 martie, cand Guvernul a decis in mod oficial amanarea termenul de depunere a Declaratiei Unice pentru persoanele fizice si, concomitent, si plata contributiilor, am completat si noi o astfel de declaratie cu ajutorul lui Cristi. A fost un un exercitiu util pentru toti cei din sala.

In perioada urmatoare vom detalia in cateva materiale, unele dintre temele dezbatute si amintite mai sus.

Ne-a facut mare placere sa va avem alaturi de noi, va multumim pentru toate intrebarile trimise pe e-mail sau adresate direct, pentru interactiune si deschidere. Va asteptam cu drag si la urmatoarele evenimentele CIEL, nu trebuie decat sa ne urmariti pe pagina de facebook CIEL Romania si sa aflati cand au loc.

Cafeneaua contabila CIEL – TVA, iubirea noastra!

De Catalina Mocanu, director economic CIEL Romania

Cum ne-am intors odihniti din vacanta de sarbatori, ne-am gandit sa revenim la obisnuitele noastre seminarii GRATUITE, Cafeneaua Contabila, in cadrul carora am discutat teme de fiscalitate si contabilitate. Pentru primele doua editii am ales ca subiect TVA (atat noutati, cat si lamuriri asupra unor situatii concrete din viata economica).

Subiectul este unul mereu actual, l-a dovedit si numarul mare de persoane care s-au inscris la cele doua editii.

Invitatul nostru pentru cele 2 seminarii a fost Elena Stoian, specialist in ale TVA, care ne-a vorbit mai intai despre modificarile din domeniu, aparute de la ultima noastra intalnire.

Sa le luam pe rand:

OUG 89/2018 prin care se stabilea ca incepand cu 01.11.2018 se aplica cota redusa de 5% pentru:

– servicii de acces la balciuri, parcuri de distractii si recreative (activitati incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329);

– cazarea in cadrul sectorului hotelier, inclusiv pentru inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;

– serviciile de restaurant si catering, cu exceptia bauturilor alcoolice;

– utilizarea facilitatilor sportive, activitati incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313.

Pentru serviciile de restaurant si catering, despre care am discutat si la ultima Cafenea din 2018, va aducem aminte sa recititi si O.M.F.P. nr.3659/2018, care contine clarificari si exemple concrete despre cand aplicam cota redusa de 5% si cand cota de 9%.

Celor doua acte de mai sus li s-au adus completari prin Legea nr.13/2019, de aprobare a OUG89/2018, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.28 din 10 ianuarie 2019.

Prin Legea 13 se completeaza lista operatiunilor pentru care se aplica cota redusa de 5% incepand cu data de 13 ianuarie 2019:

 • transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tractiune cu aburi pe linii inguste in scop turistic sau de agrement;
 • transportul de persoane utilizand instalatiile de transport pe cablu – telecabina, telegondola, telescaun, teleschi – in scop turistic sau de agrement;
 • transportul de persoane cu vehicule cu tractiune animala, folosite in scop turistic sau de agrement;
 • transportul de persoane cu ambarcatiuni folosite in scop turistic sau de agrement.

Un alt act normativ aparut la inceputul acestui an si despre care am discutat a fost Legea 30/2019 pentru aprobarea O.U.G. 25/2018 si prin care se aduc doua noi modificari in domeniul TVA, cu aplicabilitate de la 01 ianuarie 2019:

 • modificarea momentului de la care este permisa ajustarea bazei de impozitare a TVA in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului (art.287 lit.d din Legea 227/2015), de la data finalizarii falimentului la data initierii acestuia (data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment)

Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment.


Evident ca au fost necesare si prevederi tranzitorii pentru situatiile in care procedura de faliment a inceput inainte de 01 ianuarie 2019: “In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva / definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019.”

 • un alt articol modificat de Legea 30 a fost 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul Fiscal, prin care se stabileste ca pentru livrarea de locuinte cu suprafata utila de max. 120 mp si valoarea maxima de 450.000 lei, cota de tva aplicabila este de 5%. Bani sa avem deci, ca de acum vom beneficia de cota redusa (in conditiile de mai sus)

Despre O.U.G. 114/2018, publicata cand noi eram in vacante, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1116 din 29 decembrie 2018 si modificarile care le-a adus in diferite domenii, am putea sa scriem carti. Azi ne referim doar la modificarile din domeniul TVA, si anume, la prelungirea pana la 30.06.2022 a aplicarii taxarii inverse pentru urmatoarele operatiuni in interiorul tarii (art.331 alin.6 Prevederile alin. (2) lit. c), d), e), f), i), j) si k) se aplica pana la data de 30 iunie 2022 inclusiv).

– livrarea de cereale si plante tehnice, inclusiv seminte oleaginoase si sfecla de zahar, care nu sunt in principiu destinate ca atare consumatorilor finali. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri;

– transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, astfel cum sunt definite la art. 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Comunitatii si de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului, transferabile in conformitate cu art. 12 din directiva, precum si transferul altor unitati care pot fi utilizate de operatori in conformitate cu aceeasi directiva;

– livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania conform art. 266 alin. (2);

– transferul de certificate verzi, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. h) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

– furnizarile de telefoane mobile, si anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea in conexiune cu o retea autorizata si care functioneaza pe anumite frecvente, fie ca au sau nu vreo alta utilizare;

– furnizarile de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare si unitati centrale de procesare, inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final;

– furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri.

Sa nu uitam si de modificarea introdusa tot de la 01 ianuarie 2019, tocmai din vara, prin Legea 175/2018, si anume cota redusa de 9% pentru serviciile de canalizare.

Cum vom mai avea in timpul anului si la alte modificari legate de TVA, unele asteptate chiar de mediul de afaceri (cum este subiectul despre renuntarea sau nu la split TVA), ne vom mai vedea si auzi in viitor la Cafenele. Dar cum le sta bine unor specialisti, vom dezbate subiectele respective atunci cand ele vor fi emise si publicate in Monitorul Oficial.

Pana la urmatorul seminar “Cafeneaua Contabila” va invitam sa va inscrieti in comunitatea online CIEL Solutii, unde va asteptam cu informatii in timp real despre toate modificarile legislative, plus multe altele, printre care si versiunile noi ale programelor CIEL, dar unde anuntam si datele cand organizam astfel de evenimente.

Cand inveti lucruri frumoase si importante relaxat – CIEL Romania

Ne apropiem cu pasi repezi de finalul acestui an si, tragand linie, putem sa spunem ca a fost unul plin de modificari din punct de vedere legislativ, la unele dintre acestea ne asteptam, altele ne-au luat prin surprindere si ne-au cam dat batai de cap, asa cum este cazul TVA-ului!
Chiar in saptamana in care Romania a primit raspuns negativ de la Comisia Europeana in legatura cu plata defalcata TVA, noi, cei de la CIEL Romania, am organizat un nou seminar “Cafeneaua Contabila”, in cadrul caruia am invitat-o pe Elena Stoian sau “doamna TVA-ului din Romania”, cum o alintam noi, sa ne vorbeasca despre toate modificarile fiscale si ce implicatii au acestea in activitatea pe care o desfasuram, fie ca suntem contabili, fie ca suntem antreprenori.

Iata cum a fost

Inca din prima zi numarul inscrisilor a depasit cu mult numarul locurilor pe care le aveam la dispozitie, dovada ca modificare legilative in domeniul tva la serviciile de restaurant si catering au cam dat de furca multora dintre noi. Noroc ca Elena a reusit sa ne lamureasca!
Exact despre aceste modificari am discutat in principal, intrucat ele au venit fara instructiuni clare (nu ca nu ne-am obisnuit cu asta) din partea oficialitatilor. Ca urmare, pentru a intelege foarte bine cand se aplica TVA 5% si cand 9%, am luat exemplele date in proiectul de ordin pentru aprobarea instructiunilor, existent pe site-ul Ministerului de Finante, si le-am analizat cu ajutorul specialistului. La final am putut spune toti cei prezenti ca am inteles cand si cum se aplica: daca livrarea de alimente nu este insotita si de o prestare de servicii conexe, atunci TVA-ul care se aplica este de 9%, in caz contrar se aplica cota de TVA de 5%.
De exemplu, daca organizam o petrecere la sediul firmei, unde aducem mancare de la o firma de catering, avem urmatoarele posibilitati:
– daca firma ofera si servicii de debarasare, servire, atunci factura o vom primi cu 5%;
– daca doar ne va trimite recipientele cu mancare, chiar daca noi le vom da la final tot lor sa le spele, se considera livrare si atunci factura va fi cu 9%.
Este important sa mentionam ca nu se considera serviciu conex doar faptul de a pune la dispozitie una-doua mese la locatie: exemplul din proiect cu firma care detine un stand unde livreaza mici sau la o spalatorie auto, unde ai la dispozitie un loc unde sa astepti si eventual sa mananci un sandvish sau sa bei o cafea.
S-a scos in evidenta faptul ca aceasta modificare nu afecteaza in fapt clientul final, persoana fizica, pentru ca el va plati la fel, dar am retinut ca trebuie sa avem grija daca suntem societate si primim o astfel de factura, cu ce fel de tva este, pentru a sti ce avem voie sa deducem. Astfel, daca primim o factura cu tva de 9%, desi trebuia 5%, chiar daca greseala nu este a noastra, noi trebuie sa respectam regimul corect de tva, si sa deducem doar 5%.
Si pentru ca se apropie perioada cadourilor si a petrecerilor tematice, Elena ne-a atras atentia asupra deducerii (in fapt mai mult a nededucerii) TVA-ului la cadouri, petreceri de Craciun, protocol. Nu s-a schimbat nimic aici fata de anii trecuti, doar ne-am reamintit cu totii despre limita admisa pentru cadouri (100 lei/angajat) si atentia pe care trebuie sa o acordam serviciilor de protocol.
Seminarul a fost unul plin de intrebari, insa, cel mai important este ca la final fiecare participant a plecat fericit pentru ca a obtinut raspunsurile de care avea nevoie.
Pana la urmatorul seminar “Cafeneaua Contabila” va invitam sa ne urmariti si pe blog-ul CIEL Romaia, unde va asteptam cu informatii despre noile schimbari legislative.

CIEL Cafeneaua Contabila – GDPR pentru contabili, seminar GRATUIT, 11 aprilie, ora 10:00

Stim cat de important este pentru tine sa fii mereu informat! De aceea, CIEL Romania continua seria seminariilor GRATUITE de GDPR pentru contabili, cu cea de-a doua editie!

Haideti sa descoperim impreuna cu unul dintre specialistii in domeniul protectiei datelor cu caracter personal, Cristiana Deca, de la Decalex, care sunt cele mai importante aspecte ale noului regulament de GDPR si cum iti va afecta acesta activitatea.

Cand? Miercuri, 11.04.2018, ora 10:00

Unde? La sediul CIEL Romania din Bulevardul Unirii, nr 11

Grabeste-te sa te inscrii, mai sunt putine locuri disponibile!

Inscrieri la telefon: 021. 201. 53. 01
Inscrieri la adresa de e-mail: evenimente@ciel.ro
Te asteptam!

Mai multe detalii despre GDPR

CIEL Cafeneaua Contabila – GDPR pentru contabili, seminar GRATUIT, 28 martie, ora 10:00

Pentru ca vrem sa acoperim cat mai multe noutati pentru voi, profesionistii contabili, ne-am gandit sa aducem si un specialist cu experienta in implementarea noului regulament UE de protectie a datelor cu caracter personal.

Se vorbeste peste tot de acest regulament si stim ca in tumultul schimbarilor legislative de la inceputul anului incoace nu e chiar o veste buna ca mai e inca ceva la care trebuie sa fii atent dar tocmai de asta vrem sa iti fim aproape cu informatii utile, concrete, de la sursa sigura, ca sa intelegi ce ai de facut pana pe 25 mai.

Asa ca am pregatit o serie de 3 ateliere GRATUITE cu tema “GDPR pentru Contabili, unde am invitat unul dintre specialistii in domeniu cu cea mai mare experienta, Cristiana Deca, de la Decalex.

Primul seminar este pe 28 martie, ora 10:00 la sediul nostru, grabeste-te sa te inscrii caci locurile sunt limitate.

Inscrieri la telefon: 021. 201. 53. 01

Inscrieri la adresa de e-mail: evenimente@ciel.ro  

Te asteptam!