FAQ – CIEL SALARII

Cum se adauga un concediu de odihna?

Introducerea concediului de odihna se realizeaza din meniul Activitati->Introducere formule de calcul. In aceasta fereastra trebuie efectuatii urmatorii pasi:
– se alege angajatul din lista de angajati
– se apasa butonul Adauga
– se apasa eticheta Concedii din partea de sus a ferestrei
– se alege perioada acelui concediu de odihna si ca tip trebuie bifata optiunea “Concediu legal”
– se apasa butonul Adauga.

Cum se adauga un concediu medical?

Introducerea concediului medical se realizeaza din meniul Activitati->Introducere formule de calcul. In aceasta fereastra trebuie efectuatii urmatorii pasi:
– se alege angajatul din lista de angajati
– se apasa butonul Adauga
– se apasa eticheta “Concedii medicale” din partea de sus a ferestrei
– se completeaza Tipul concediului medical, perioda concediului medical si se alege daca este in continuare sau nu, conform informatiilor de pe certificatul medical
– se completeaza seria si numarul certificatului medical in campul “Serie cerificat”, fara spatii sau alte caractere intre seria certificatului si numarului lui.
– se completeaza Codul urgentei medico-chirurgicale sau Codul bolii infecto-contagioase, daca este cazul
– se apasa butonul Calculeaza
– se apasa butonul Adauga

Cum se completeaza veniturile pe ultimele 3 luni pentru calculul indemnizatiei de concediu de odihna pentru un angajat nou?

Se utilizeaza optiunea de la meniul Utilitare->Editare baza calcul CO. Pentru acel angajat se completeaza atat numarul de zile efectiv lucrate si numarul de zile de concediu medical (daca a fost cazul), cat si venitul cu caracter permanent pentru fiecare din ultimele 3 luni anterioare lunii curente.

Cum se completeaza veniturile pe ultimele 6 lunile pentru calculul indemnizatiei de concediu medical pentru un angajat nou?

Se utilizeaza optiunea de la meniul Utilitare->Editare baza calcul CM. Pentru acel angajat se completeaza atat numarul de zile efectiv lucrate si numarul de zile de concediu medical (daca a fost cazul), cat si venitul realizat pentru fiecare din ultimele 6 luni anterioare lunii curente.

In cazul in care un angajat are un concediu medical in primele 6 luni ulterioare terminarii unui concediu de ingrijire copil de pana la 2 ani, cum se completeaza baza de calcul a acelui concediu medical aferenta perioadei de concediu de ingrijire copil de pana la 2 ani?

Se utilizeaza optiunea de la meniul Utilitare->Perioade asimilate. Pentru acel angajat se completeaza venitul ce trebuie luat in calcul pentru perioada de concediu de ingrijire copil de pana la 2 ani, conform legii.

In cazul in care o persoana angajata in timpul lunii, avand venituri pentru prima parte din luna de la alt angajator, are un concediu medical, cum se completeaza venitul obtinut de la angajatorul anterior?

Se utilizeaza optiunea de la meniul Utilitare->Perioade asimilate. Pentru acel angajat, pentru luna in care are venituri si de la angajatorul curent si de la angajatorul anterior, se completeaza venitul realizat la angajatorul anterior.

Pentru un angajat care are concediu de odihna in luna iulie, venitul brut este mai mare decat venitul pe care l-ar fi obtinut acel angajat daca ar fi lucrat in conditii normale toata luna. De ce?

Media zilnica a indemnizatiei de concediu de odihna, pentru societati de tip General, se calculeaza ca maxim intre media zilnica pe luna curenta si media zilnica pe ultimele 3 luni. Numarul de zile si Venitul permanent luat in calcul pentru fiecare dintre cele 4 luni poate fi vizualizat dand click pe butonul “Istoric CO” de pe fisa concediului de odihna, ca in imaginea de mai jos:

s7s

La listarea declaratiilor CASS 1C si FNUASS anexa 1 apare mesajul "nu sunt date pentru acest raport".

In situatia in care programul de salarii nu va listeaza declaratiile CASS 1C si FNUASS anexa 1 trebuie sa mergeti in Setari – Variabile globale si la tip sa alegeti Parametrii declaratii. Aici la data lichidarii drepturilor schimbati data in ultima zi a lunii curente sau o alta data din luna curenta.

Care sunt configurarile necesare pentru contracte de drepturi de autor si/sau conventi civile?

Daca aveti contracte de drepturi de autor si/sau conventi civile , trebuie sa aveti urmatoarele configurari:
– in fisa angajatului , la date personale se alege la model de angajat “ Drepturi de autor” sau “Conventii civile”.
– Se alege din date suplimentare la tarifar : Venituri de natura profesionala altele decat cele salariale.

Cum calculez impozitul pe Venit Brut in cuantum de 10% la drepturile de autor?

Daca aveti drepturi de autor si vreti ca impozitul pentru acestia sa fie 10% si sa se calculeze doar la Venitul Brut, trebuie sa urmati pasii:
– sa mergeti in setari –modele angajati– formule de calcul asociate modelului si alegeti la Model: Drepturi de autor
– o sa gasiti formula de calcul 8001 Impozit. Stergeti aceasta formula si adaugati : 8100 Impozit 10% si dati Salveaza
– se merge in setari –definire formule de calcul– formule de calcul si cautati 8100. Dati dublu click pe aceasta tranzactie si la formula stergeti ce este scris si dati paste la ce aveti aici: MAX(INT(S183)+TRS(4800)+TRS(7011)+TRS(7002),0)
– se ia bifa de la actualizare si se apasa pe butonul Modifica

Cum calculez “Cheltuiala forfetara” direct ca procent introdus manual din “Veniturile de natura profesionala”?

Daca vreti ca formula de calcul “Cheltuiala forfetara” se sa calculeze direct ca procent introdus de dumneavoastra din Veniturile de natura profesionala”
– se merge in setari–definire formule de calcul –-formule de calcul –se da dublu click pe 4800 si la formula se sterge ce era initial si se copiaza urmtoarele: INT(TRS(9)*IN()/100+5/10)
– se ia bifa de la actualizare si se apasa pe butonul Modifica

Cum configurez programul pentru generarea Declaratiei 112 din programul Ciel?

Descarcati kit-ul de validare pentru declaratia D112 de aici.

1b

Da-ti click in zona incercuita si apoi va apare fereastra de mai jos, apasati Save.

2

Dupa ce ati apasat butonul Save va apare fereastra de mai jos:

3

Salvati kitul pe partitia c: a calculatorului si apasati butonul Save. Salvarea se poate efectua si pe alte partitii ale calculatorului dumneavoastra.

Dupa salvare mergeti in My computer-Local Disk (C:), selectati arhiva kitD112_J_1_5_1.zip (fisier actualizat pe site-ul anaf in data de 1.09.2011, in momentul in care dumneavoastra descarcati, e posibil sa fie o alta versiune, folositi-o intotdeauna pe ultima pe care o regasiti pe site-ul anaf), apasati click dreapta si selectati Extract Here, asa cum apare in fereastra de mai jos

4

Dupa dezarhivare va apare un folder galben numit Dist, iar cotinutul acestui foder il vedeti in imaginea de mai jos. Nu copiati DuKintegrator.jar pe desktop, lasati folderul Dist exact in calea in care s-a salvat.

5b

Inchideti aici si mergeti in aplicatia Ciel Salarii. In momentul in care intrati in Rapoarte-Declaratie unica 112 va apare mesajul:

6

Apasati Ok si o sa va apara fereastra de mai jos unde selectati partitia c: , apoi apasati din nou Ok.

7

Dupa aceea dati dublu click pe dist si apoi apasati Ok.

8

Dupa apasarea butonului Ok va apare fereastra de mai jos. Apsati Recalcul pentru a efectua recalculul declaratiei 112 si Export pentru a se exporta. Calea de export este C:Progrm Files:CielCiel Salarii(dumneavoastra puteti sa configurati o alta cale de export).

9b

Dupa export va apare fereastra de mai jos. In cazul in care apasati No, continuati cu validarea si semnarea pdf-ului din programul Ciel Salarii

10

Daca apasati Yes, se deschide un fisier cu datele dumneavoastra, importate in Pdf-ul intelligent de la Anaf. Aveti posibilitatea de a efectua validarea si semnarea, iar in cazul in care doriti sa efectuati modificari, fisierul deschis va permite acest lucru.

11

12

Am inchis luna si doresc sa modific ceva pe o luna anterioara. Cum procedez in acest caz?

Pentru a efectua modificari pe o luna anterioara trebuie sa urmati pasii:

a. Mergeti in General->Alegere societate->Creare, va creati o societate noua pentru care completati doar numele.
b. Dupa creare intrati in noua societate si mergeti in meniul Utilitare->Restaurare si dati OK la mesajul care va avertizeaza ca se vor sterge toate datele din luna curenta.
c. Apoi mergeti pe partitia c: sau in locatia unde aveti salvata baza de date inainte de inchidere (salvarea este de forma cielsal_codul societatii_anul_luna ), selectati baza de date si apasat Open.
d. Dupa mesajul datele au fost restaurate veti putea efectua modificarile necesare.

Am un angajat in programul Ciel Salarii, i-am selectat pe fisa angajatului modelul de angajat dar nu imi efectueaza calculele, ce trebuie sa fac in acest caz?

Pentru configurarea unui angajat de tip conventie civila trebuie sa urmati pasii:

a. Pe fisa angajatului pe tab-ul Date personale selectati modelul de angajat ContracteConventii Civile
b. Pe tab-ul Date suplimentare de pe fisa angajatului, la Tarifar pe Valoare ii treceti suma bruta, iar pe Formula treceti Venituri de natura profesionala altele decat cele salariale.

Atentie! Desi conventiile civile nu au ore lucrate, nu stergeti de pe tab-ul Date suplimentare Norma zilnica si Numar ore/zi, le lasati configurate exact asa cum sunt.

Pentru configurarea unui angajat de tip drepturi de autor pasii sunt aceeasi ca si pentru conventie civila, doar la model va trebui sa selectati Drepturi de autor.

Pentru configurarea unui angajat de tip Colaborator trebuie sa urmati pasii:

a. Pe fisa angajatului pe tab-ul Date personale selectati modelul de angajat Colaborator
b. Pe tab-ul Date suplimentare de pe fisa angajatului, la Tarifar pe Valoare ii treceti suma bruta, iar pe Formula treceti Salariu Colaborator.

Pentru configurarea unui angajat de tip Administrator trebuie sa urmati pasii:

a. Pe fisa angajatului pe tab-ul Date personale selectati modelul de angajat Administrator.
b.Pe tab-ul Date suplimentare de pe fisa angajatului, la Tarifar pe Valoare ii treceti suma bruta, iar pe Formula treceti Salariu Administrator.

Pentru configurarea unui angajat de tip Cenzor trebuie sa urmati pasii:

a. Pe fisa angajatului pe tab-ul Date personale selectati modelul de angajat Cenzor.
b. Pe tab-ul Date suplimentare de pe fisa angajatului, la Tarifar pe Valoare ii treceti salariul, iar pe Formula treceti Salariu Cenzori.

Pentru configurarea unui angajat de tip Zilier trebuie sa urmati pasii:

a. Pe fisa angajatului pe tab-ul Date personale selectati modelul de angajat Zilieri.
b. Pe tab-ul Date suplimentare de pe fisa angajatului, la Tarifar pe Valoare ii treceti salariul, iar pe Formula treceti Indemnizatie zilieri.

Pentru configurarea unui angajat de tip Permanent cu Contract de munca trebuie sa urmati pasii:

a. Pe fisa angajatului pe tab-ul Date personale selectati modelul de angajat Permanent cu contract de munca.
b. Pe tab-ul Date suplimentare de pe fisa angajatului, la Tarifar pe Valoare ii treceti salariul, iar pe Formula treceti Salariu de incadrare.

Atentie! In cazul acestui model de angajat va trebui sa adaugati orele lucrate (tranzactia 301), pentru a se efectua calculele.

Am actualizat la ultima versiune, iar in momentul exportului in calea de export gasesc 3 fisiere diferite. Cum procedez mai departe pentru validarea si semnarea declaratiei 112?

Incepand cu versiunea 2.50 a programului Ciel Salarii odata cu exportul efectuat din aplicatia Ciel Salarii veti gasi urmatoarele fisiere:

17s

In cazul primului fisier va trebui sa urmati pasii de la intrebarea anterioara, acesta este pdf-ul intelligent cu datele importate.
Al doilea fisier este xml-ul folosit pentru Validare+Creare PDF+ Semnare, din programul Ciel sau din Dukintegrator.jar (de pe site-ul Anaf.ro)
Fisierul al treilea poate fi deschis cu ajutorul pdf-ului intelligent, din File-Open, si vor importa toate datele societatii.

Atentie! In momentul in care creati pdf-ul din Ciel Salarii acesta se creaza cu denumirea D112_CUI_an_luna.pdf, iar cel semnat este de tipul D112_CUI_an_luna-semnat.pdf.

Am un angajat cu norma fractionata, cum configurez in Ciel Salarii?

Configurarea normei fractionate in Ciel Salarii se efectueaza din meniul Activitati->Actualizare fise angajati->dublu click pe angajatul respectiv->tab-ul Date suplimentare. Aici se trece la norma zilnica numarul de ore pe zi, iar la norma zilnica va ramane 8, asa cum apare in imaginea de mai jos:

18s

Dupa efectuarea modificarilor se apasa butonul Modifica.

Am incercat sa scot declaratia unica 112 din Ciel Salarii, dar dupa export imi apare un fisier pdf gol. Cum procedez in aceasta situatie?

Programul Ciel Salarii permite, in versiunea 2.50, importul datelor in pdf-ul inteligent de la Anaf. In momentul in care efectuati exportul din program, va apare o fereastra precum cea de mai jos in care puteti opta pentru deschiderea fisierului pdf cu datele dumneavoastra.

19s1

Daca apasati Yes, se va deschide fisierul de mai jos in care dumneavoastra va trebui sa selectati Trust this document always asa cum vedeti in imaginea de mai jos. Odata selectata aceasta optiune, in fisierul pdf se vor importa datele dumneavoastra, putand efectua modificari ulterioare.

19s2

Dupa selectarea optiunii Trust this document always va apare o fereastra precum cea din imaginea de mai jos:

19s3

Aveti posibilitatea de a efectua modificari direct in acest fisier, un exemplu aveti in imaginea de mai jos:

19s4

Mai departe aveti posibilitatea de a Valida si Semna direct din pdf-ul deschis astfel:

-Mergeti pe pagina 5 a fisierului pdf (dupa partea de creante fiscale )
– Apasati pe butonul Validare penttru a valida declaratia112.
– Odata introdusa semnatura electronica, aceasta este preluata automat de pdf-ul inteligent.
– In caz ca nu apare dati pe butonul Semnatura, asa cum apare in imaginea de mai jos, si selectati fisierul cu semnatura, pasii ii gasiti in imaginea de mai jos:

19s5

Dupa apasarea butonului Semnatura puteti selecta una din optiunile de mai jos pentru a continua semnarea declaratiei:

19s6

Mai multe detalii privind semnarea declaratiei puteti gaSi aici http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/Erori_frecventev5.pdf sau la furnizorul dumneavoastra de certificate electronice.

Instructiuni actualizare D112

Pentru actualizarea fisierului in format PDF necesar pentru depunerea Declaratiei 112 trebuie sa urmati urmatorii pasi:

1) Descarcati ultima versiune D112 in format PDF de aici.

2) Copiati fisierul descarcat in calea unde aveti instalat programul de salarii in folderul Ciel Salarii.
Daca detineti versiunea retea este nevoie sa copiati acest fisier atat pe server cat si pe statii.

3) Descarcati ultima versiune a softului de validare DIST de aici.

4) Dezarhivati softul de validare in locatia unde aveti versiunea anterioara a programului DIST, sau in cazul in care nu aveti o versiune anterioara, va recomandam sa dezarhivati direct in My Computer, in local disk C.

Creare fisier PDF pentru Declaratia unica 112

Pasii pentru obtinerea fisierul in format PDF necesar pentru depunerea Declaratiei 112 sunt urmatorii:

1. in Ciel Salarii versiunea 2.47:

  • se da calcul pe toti angajatii de la meniul Activitati -> Prelucrare date
  • se acceseaza meniul Rapoarte->Declaratie 112
  • se apasa butonul Recalcul
  • se selecteaza calea de export pentru fisierul in format XML.
  • Se apasa butonul Export

2. de pe site-ul www.anaf.ro:

  • se descarca soft-ul de validare date din fiiser XML pentru Declaratia 112http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/kitD112_J_1_1_1.zip
  • se dezarhiveaza fisierul descarcat si se obtine un folder cu denumirea DIST
  • se deschide fisierul DUKIntegrator.jar
  • se alege fisierul in format XML exportat din Ciel Salarii anterior.
  • se apasa butonul ”Validare + creare PDF”

Pentru a vizualiza toate instructiunile explicate pentru pasul 2 downloadati fisierul urmator: Java 112

Pe urmatoarele versiuni Ciel Salarii Declaratia 112  va fi optimizata astfel incat fisierul PDF sa fie obtinut automat din Ciel Salarii.