CIEL Romania: Cum sa iti alegi contabilul: angajat sau prestator de servicii?

Daca vrei sa incepi o afacere, ca antreprenor, este dificil sa excelezi in fiecare parte a procesului de desfasurare a afacerii tale, motiv pentru care dezvoltarea unui sistem adecvat de sprijin (inclusiv fiscal) este un element esential pentru succesul afacerii in general.

Sa gasesti un contabil care sa te ajute sa-ti administrezi veniturile, taxele si alte responsabilitati financiare care vin impreuna cu operarea unei afaceri este un element important si care, in timp, iti va oferi  confort si  siguranta in administrarea afacerii.

Cu toate acestea, procesul de a alege un contabil nu este unul tocmai usor. Iata cateva sfaturi pentru a gasi contabilul potrivit :

 • prin recomandari;
 • prin site-ul CECCAR – orice contabil care este acreditat sa tina contabilitatea se va regasi cu un numar de identificare pe site-ul CECCAR;
 • cu ajutorul unui portal care sa faciliteze intalnirea cererii cu oferta.

Ce acreditari ar trebui sa aiba contabilul (evaluarea initiala)?

Asa cum spuneam mai sus, persoanele responsabile pentru conducerea sau gestionarea evidentei financiar-contabile trebuie sa fie absolvente de studii superioare economice. Daca doresti sa angajezi un contabil cu contract de munca, atunci din punct de vedere legal nu este obligatorie o alta acreditare (nu este obligatoriu sa fie membru CECCAR). In schimb, pentru optiunea de a alege un contabil extern este obligatoriu ca acesta sa fie autorizat potrivit legii,  adica sa fie membru al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

In plus, exista cateva alte acreditari suplimentare, care, desi nu sunt obligatorii, reprezinta un plus pentru CV-ul unui contabil:

 • ACCA – este un corp global de contabilitate, recunoscut la nivel international. Obtinerea certificarii ACCA permite prin echivalare obtinerea acreditarii din partea CECCAR, fara examene suplimentare.
 • CCF – Camera Consultantilor Fiscali, care asigura statutul de consultant fiscal ;
 • CAFR – Camera Auditorilor Financiari din Romania – in urma obtinerii acreditarii de auditor financiar, un contabil poate sa inceapa sa deruleze si misiuni de audit (in functie de criteriile de marime ale unei firme, aceasta poate fi obligata sa fie auditata);

Cateva elemente esentiale de care ar mai fi nevoie sa tii cont atunci cand alegi un contabil ar fi:

 • experienta: cauta pe cineva calificat, care are cunostinte solide si pe partea de fiscalitate si chiar experienta in domeniul in care tu vei activa;
 • gaseste pe cineva care iti place si cu care esti confortabil sa interactionezi;
 • inainte de a lua o decizie pentru a angaja un nou contabil, asigura-te ca te poti vedea lucrand cu persoana pe termen lung. Nu este o solutie ideala sa schimbi des contabilul din mai multe motive, printre care:
 1. se poate pierde arhiva contabila electronica;
 2. pot exista moduri diferite de lucru intre diversi contabili;
 3. procesul de predare-primire a documentelor intre vechiul si noul contabil poate fi mare consumator de timp si se pot pierde pe parcurs informatii.
 • asigura-te ca esti o prioritate. Discutati de la inceputul relatiei termenele sau intervale de timp pentru a-ti raspunde la posibile intrebari si consultanta lunara de care vei beneficia pe parcursul colaborarii;
 • ia in considerare ca un contabil este o investitie. Tuturor ne place sa profitam la maximum de bugetul nostru, insa banii pe care-i cheltui pentru servicii de contabilitate si consiliere fiscala de calitate reprezinta o investitie in afacerea ta si va face diferenta in evolutia acesteia.

Pana data viitoare, cand iti vom povesti despre avantajele pe care le ai atunci cand alegi sa lucrezi cu un profesionist, te invitam sa te convingi cand de usor este sa folosesti produsele CIEL Romania  si cat de mult iti usureaza acestea viata de antreprenor!


Autor :