Ciel ERP si Salarii au devenit nextup NextUp ERP si Salarii. Pentru detalii, click aici

Somaj Tehnic 2020 in starea de alerta – Ghid complet pentru Angajatori si Angajati

21 martie 2020
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Citire: 5 minute
Articole publicate

Somajul tehnic in 2020 a capatat noi reglementari pe fondul schimbarilor aduse de criza Coronavirus. Prin ordonante peste ordonante au fost aparut diferente intre somajul tehnic de pana in 2020 si somajul tehnic in 2020. Vom vedea ce schimbari apar privind somajul tehnic in 2021.

Daca ai ajuns aici inseamna ca ai primit vestea ca vei intra in somaj tehnic din cauza unor probleme in compania in care lucrezi. Nu te panica, insa, pentru ca vei fi platit in perioada in care vei sta acasa. Aici ai toate informatiile necesare despre ce inseamna somajul tehnic.

Citeste si Totul despre concediu medical si indemnizatie de carantina sau izolare >> CLICK AICI!

Daca esti angajator, insa, si te confrunti cu o situatie nedorita, o solutie potrivita este sa trimiti o parte din angajati in somaj tehnic, salariile fiind acoperite de stat. Mai sunt si alte beneficii. Iata ce trebuie sa stii.

Cuprins

Dupa multe intrebari, presupuneri, idei legate de cum vom aplica somajul tehnic, avem in sfarsit clarificari prin OUG 30 publicata in Monitorul Oficial nr. 231/21.03.2020.

V-am pregatit mai jos ideile principale si v-am atasat si cele 3 (trei) anexe necesare solicitarii sumelor din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Ce este somajul tehnic

Somajul tehnic este perioada in care un angajat nu lucreaza, dar in acelasi timp este platit, cu o indemnizatie de somaj, mai exact nu mai putin de 75% din salariul brut, dar plafonat, bani acoperiti de stat. Aceasta este definitia simpla. Marele beneficiu pentru angajatori este ca pot chema la munca oricand salariatii, scapand de costurile si timpul consumat cu recrutarea si acomodarea unor noi angajati.

In Codul Muncii, in schimb, nu este mentionat somajul tehnic ca atare. La articolul 52 alin.(1) lit.c) este trecuta o singura referinta: contractul individual de munca se suspenda la initiativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare de activitate, fara incetarea raportului de munca, din motive economice, tehnologice, structurale sau altele.

In contextul actual, insa, au aparut o serie de modificari care sprijina angajatorii.

Pentru cine se aplica somajul tehnic in starea de alerta in 2020

Beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic in 2020 salariatii acelor companii care au redus sau au intrerupt temporar, partial sau total activitatea din cauza efectelor Coronavirus in business.

Important! Daca angajatul are mai multe locuri de munca, prin urmare mai multe contracte de munca si cel putin unul cu norma intreaga, nu poate beneficia de somaj tehnic daca una dintre firme vrea sa intrerupa activitatea pentru o perioada.

In starea de alerta de indemnizatia de somaj tehnic beneficiaza atat angajatorii, cat si urmatoarele categorii de persoane, conform Ordonantei de Urgenta nr. 70/2020:

Ce se intampla cu contractul de munca in somajul tehnic

In timpului somajului tehnic, contractul individual de munca este suspendat, dar nu incheiat. Prin urmare, salariatul este in continuare angajat al firmei si poate fi chemat oricand la munca.

Ce faci ca angajat in situatia in care intri in somaj tehnic in 2020

Procedural, ca angajat, nu faci nimic, de acte se ocupa angajatorul. In schimb, te poti angaja part-time.

Ce faci ca angajator pentru a trimite angajati in somaj tehnic

Cea mai importanta conditie este ca firma ta sa fie afectata de efectele aparitiei Coronavirus. Mai exact, intreruperea temporara a activitatii sa fie pe perioada starii de alerta sau urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 si ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2.

Sunt doua categorii de angajatori:

  1. cei care au suspendat activitatea pe baza deciziilor emise de autoritatile publice:

2. cei care au suspendat activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 si nu mai au capacitatea financiara de a achita plata tuturor salariilor:

Indemnizatia de somaj tehnic in 2020

Care este salariul maxim in caz de somaj tehnic

Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut pe tara valabil pentru anul 2020.

De exemplu, castigul salarial mediu brut este de 5.429 lei. Prin urmare, daca salariul tau brut este mai mare de aceasta suma, de exemplu 7.000 lei, tu vei primi 75% brut din 5.429 lei, deci un salariu net de 2.632 lei in urma platii contributiilor si impozitului la stat.

Cine plateste indemnizatia de somaj tehnic

Precizarile de mai sus ne duc cu gandul la modificari si noi reguli (poate) de depunere a D.112 pentru lunile urmatoare pentru acesti angajatori care vor calcula, declara si plati impozitul si contributiile DUPA incasarea sumelor din bugetul asigurarilor pentru somaj. Vom vedea insa in perioada urmatoare daca si care vor fi modificarile facute de ANAF.

Ce acte trebuie completate pentru somaj tehnic

Cum se incaseaza de la AJOFM sumele necesare indemnizatiei

Sa speram ca vom apela in numar cat mai mic la aceste solutii, spre binele nostru a tuturor. Succes si sanatate!

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre